När vi köpte gården 2014 hade vi massor av planer. Många har blivit som vi tänkte och andra inte. Ju mer vi lärt oss desto bättre har vi kunnat navigera bland alla nya erfarenheter och ny kunskap som gårdslivet innebär. Nu har vi varit här i fem säsonger och vi börjar bli på det klara med hur vi vill ha vår verksamhet i framtiden. Gårdsbutiken med lager och kylrum är klara, slungrummet är nästan klart, fårhuset fungerar som det ska liksom hönsens vinterhus och sommarbostäder. Vi kommer fortsätta producera ägg, honung, lammkött, lammskinn, äppelmust, frukt, bär och grönsaker.

Allt eftersom planerna realiseras börjar vi också få klart för oss vad vi behöver på gården både när det gäller utrymme och redskap. Ett utrymme i taget blir iordninggjort men många ser fortfarande ut som en enda stor röra.

Ladan har fram till nu varit ett enda stort rum som har varit toppen att förvara saker i men det blir aldrig någon ordning. När slungrummet tog form så insåg vi att vi kunde bygga förvaringshyllor efter ena sidan. Högt över golvet.

Igår började vi därför göra en hylla genom att sätta en 3,20 m lång regel mellan två stolpar. Ovanpå den la vi reglar från en balk i väggen ut på den nya regeln. Sedan använde vi plankor som inte är så fina eftersom barken är kvar på vissa ställen och de är ojämna. De spikades ovanpå reglarna. Till sist la vi några gamla masonitskivor ovanpå och spikade fast.

Där kommer vi att förvara alla tomma tunnor. Vi har en bevakning på blocket efter dessa blå tunnor som vi använder till massa olika saker. De är bra att förvara säd i eftersom de är råttsäkra. Vi använder dem också till att förvara aska i eller som vattentunnor. När vi byggt våra skitbrädor under hönsens sittpinnar så har vi satt dem i rätt höjd för att få in en tunna under som vi kan skrapa ner bajset i. Tunnorna rullas sedan ut på gödselplattan för vidare transport ut på betet.

De billigaste tunnorna vi hittat har det varit falu rödfärg i. De används till hönsskit. Många tunnor vi hittat har det varit livsmedel i och de använder vi till säd eller som vattentunnor. Tunnorna är stabila och har bra lock som sätts fast med en metallring med snäppfäste vilket gör att man kan lägga dem ner utan att locket trillar av.

Hyllan för tunnförvaring blev kanonbra och nås lätt genom att gå upp för trappan och sedan upp på kylrummet. Vi hade inte kunnat bygga hyllor i den höjden förut eftersom det blir för krångligt att ta fram stegen för att få ner något. På kylrummets tak kan vi inte förvara något tungt men det blir perfekt förvaring för lister som hittills har legat i en hög på golvet. Nu får man lätt överblick över vilka profiler som finns i lager.

I morgon ska vi bygga en plats för backförvaring utanför mellanrummet och sätta upp ett pallställ för förvaring av kedjor, elnät och annat som just nu ligger huller om buller på andra ställen.

Om några år kommer det att vara ordning på denna gården.