Igår var vi på Lexby gård hos Leif och Kristina och tittade på en bagge. De har en fin besättning och hade två baggar födda 15 som varit riksmönstrade med bra resultat. Våra får blev ju också mönstrade men hemma på gården. Då kallas det gårdsmönstring. De lamm som vid en gårdsmönstring får riktigt bra resultat kan sedan bli riksmönstrade. Där kan resultaten bli ännu högre. Vid gårdsmönstring ges siffran 5 som högst men på riksbedömningar delas även siffran 6 ut. Resultaten på de olika delarna räknas sedan samman och blir resultatet över 20 så anses det vara bra. De baggarna som vi tittade på har riksmönstrats med resultat 22 och 23.
Varför ska man nu bry sig om detta? Vill man ha får som betar och ger kött till sig själv så behöver man naturligtvis inte bry sig om sådana här resultat. Mönstringsresultatet säger inte någonting om hur trevliga djuren är eller hur bra de betar. Man mönstrar kropparna för att se om de har bra hull och därför kan ge en bra slaktkropp men mönstringen på Gotlandsfår går i huvudsak ut på att bedöma pälsen och skinnet.
Vill man försöka få en liten inkomst ifrån sin fårbesättning så kan det vara viktigt att titta på mönstringsresultaten. Då behöver man kunna sälja livdjur, kött, skinn och ull. Ett bagglamm som mönstrats med fina resultat kan man sälja för ungefär 5000 + moms medan en bagge som är gårdsmönstrat kan gå på cirka 2500 + moms. Det innebär att har du en besättning som ger fina djur som du kan sälja som livdjur så kan du få tillbaka det du lägger ut. Den andra delen där mönstringen har betydelse är skinnen. Säljer man skinn som är riktigt bra kan man ta upp till 3500 kronor till rätt köpare även om det är väldigt ovanligt. Men bra skinn från Gotlandsfår kan ge ca 2000 kronor.
Vi känner inte att vi vill lägga ut så mycket pengar på en bagge men vill ändå inte köpa en bagge som gör att vår besättning blir sämre. Det är ju just nu när vi bygger upp vår besättning som vi kan påverka som mest. Därför har vi gått ihop med Katarina och Jan Simon som bor i närheten och också har en gotlandsbesättning. De har precis som vi tio tackor som ska betäckas i höst men de vill ha senare lamning än vi. Tanken är att vi köper en bagge som vi sätter i karantän i tre veckor innan han får träffa våra tackor. Därefter får han vara kvar tills våra är betäckta och sedan får han flytta till Simons i Bergstena.
Detta bestämde vi vid mönstringen och redan igår var det alltså dags. Den bagge som vi bestämde oss för heter Glitter och har nummer 15010. Alla bilder i inlägget är på Glitter .Det känns skönt att ha med Katarina och Jan som har mer erfarenhet än vi och som hade större chans att bedöma baggarna. Nu får vi våra tackor betäckta med en bagge som är finare än vad vi hade haft råd med själva och dessutom har vi Jan och Katarina att vända oss till när vi behöver råd och tips. Det känns fint.
Lämna ett svar