Nästan varje dag på gården är arbetsdag. Det är så mycket vi vill göra och så mycket roligt man kan hitta på men ibland så får vi hjälp och då händer det helt plötsligt väldigt mycket. Idag har varit en sådan dag. Många små sysslor har tagits tag i. En garderob i ett av barnens rum har fått nya hyllor och även väggarna har fått hyllor uppsatta. Hönshuset har kalkats två gånger. Lammen och tackorna har fått komma ut på bete. Skruvar har sorterats. Hagar har byggts. Bäddar har rensats och en ny vattenutkastare är snart på plats.

Dagen började som vanligt med utfodring och vattning av djuren. Det börjar bli rutin och inte så spännande men ganska trevligt. Det känns gott att få ta hand om alla djur vi har på gården. Tillfredsställande att se att de har det bra och trivs. Alla våra elva lamm ser ut att trivas med livet och de går upp i vikt allihop. Vi är inte så oroliga för våra trillingar längre. Sista trillingfödseln visade sig vara riktigt stora lamm. Den första vägde över fem kilo och den sistfödde vägde över fyra. De får dia allihop så vi känner oss rätt så säkra på dem. Den första trillingfödseln med det lilla lammet som precis vägde över tre kilo känns också ok. Alla får dia och det är bra fart även på den lilla som nu väger över fyra kilo. P1090057

När man övertar en gård övertar man nog ofta en hel del osorterat jox. Så är det i alla fall på vår gård. Idag blev mycket av det sorterat i olika burkar. Skruvar i olika dimensioner, bultar för sig och så vidare. Skönt för det hade vi själva nog aldrig tagit oss tid till. P1090064

Vi vill flytta våra får ofta. Vi tror att det är bra för dem då de inte behöver gå kvar länge bland sina parasiter. Vi har ju fördelen att ha tagit över en gård där det inte har gått får förut så vi har förmodligen helt parasitfria beten. Flyttar vi fåren ofta så kan vi förhoppningsvis hålla nere parasittrycket. Därför har vi skaffat elnät som är lätta att placera ut på nya ställen. Lammen har aldrig träffat på elnät förut så det lär bli en del stötar innan de lär sig. Vi förberedde på förmiddagen genom att sätta upp nät och ställa ut det nya foderbordet med saltsten och mineralbalja.

P1090065

Vi har inte någon vallhund men vi har talat med många som har flyttat får genom att gå före med en hink med kraftfoder. Det tänkte vi var ett bra alternativ men det höll inte fåren med om. De var inte alls intresserade av att lämna sitt utrymme inomhus. När vi väl motat ut dem därifrån med hjälp av grindar så ville de INTE utanför sin vinterhage utan rusade rätt upp i den. En hink med havre hjälpte inte alls. Det var bara en av tackorna som var intresserade de andra struntade blankt i oss hur vi än lockade. Till slut fick vi fånga in några lamm och gå före med dem för att få med oss tackorna.

Väl inne i nya hagen såg de dock ut att trivas.

Vi har ett frostfritt vattenuttag på utsidan på ett ställe men man bär väldigt mycket vatten när man har djur. Idag har det förberetts för ytterligare ett vattenuttag på ett ställe närmare fåren. Det blev inte helt klart för det fattades några rördelar men på köpet så fick vi ytterligare en vattenkran i odlingskällaren.

P1090083

Hönshuset är färdigslammat så idag var det dags för kalkning. Kalk blandas ut med vanligt vatten. P1090085Två omgångar hanns med men det behöves ytterligare flera omgångar innan det blir så vitt och fint som vi vill ha det. P1090061

Första lagret såg nästan bara kladdigt ut men ju fler omgångar kalkblandat vatten man stryker på desto finare kommer det att blir.

P1090091Det fattas några listor och några rutor i ett fönster innan vi kan skaffa höns men det börjar definitivt närma sig. Att få ägg från egna höns känns som ett väldigt bra alternativ till de ägg vi hittills köpt i affären. Trivs vi med hönor så kanske vi skaffar så många så vi även kan sälja ägg framöver. Vi tror att efterfrågan på ägg där människor är säkra på att hönorna haft det bra är stor. Men det återstår att se.