Farfar Lennart blev vid en Hilti för många år sedan. Han lånade den av ett företag och hade den hemma ett tag, När han sedan skulle lämna tillbaka den hade de bytt ut alla Hilti-maskiner till laddbara, så han kunde lika gärna behålla maskinen. Så kan det gå.

Hilti003

Och det var tur för Hiltin har varit en stöttepelare i många projekt sedan dess. Den har en hylsa i nosen som börjar sitta löst, den kräver en del tunnflytande olja för att fungera bra och sladden börjar glappa lite. Lite ålderskrämpor är kanske inte konstigt för en maskin som fick sin sista service 1981.

Hilti006

Om någon elektrisk maskin förtjänar ett eget inlägg så är det nog Hiltin. Det spelar ingen roll om man vill borra i tegel, betong eller granit. Hiltin ger inte upp utan tar sig så småningom igenom.

Hilti004

Instruktionsboken finns fortfarande kvar. Där kan man läsa att det finns en max-diameter för att borra i betong med den här modellen. Med åren har arsenalen med borr vuxit. Det grövsta är på 24 mm, lång mer än rekommenderat max för en TE 12. Men Hiltin bara borrar på.

Hilti001

Layouten doftar 70-tal och har en fantastisk sprängritning.

Hilti008

Om man ser på delarna 8 och 10 så har de en luftkudde mellan sig. Det kanske förklarar den onaturliga livslängden? Slirkopplingen, del 12, gör nog en del också.

Eller så beror den på att företaget Hilti inte finns på börsen. De behöver inte försämra kvaliteten för att fixa till ett kvartalsresultat utan kan sikta långt. Ursprunget är Liechtenstein, kolla skylten.

Hilti005

TE 12 är inget effektmonster. Vanliga borrmaskiner kan ha ett hammarläge men det är något helt annat. De surrar och ylar men det händer inte mycket med betongen. Hiltin morrar lugnt och tar sig genom det mesta.

Hilti007

Det finns säkert andra liknande maskiner som är minst lika bra, men vi har bara erfarenhet av denna. Vi har å andra sidan använt den här under drygt 30 år. För ett år sedan var den med och stängslade vinterhage i bergig terräng, i våras behövdes den för att få frysfria vattenkranar och idag behövdes den för att sätta upp hyllor i köket.

Om det låter som reklam så får det göra det. Hiltin är grym.