Hur lär man sig allt man behöver kunna?

Vi har fått den frågan många gånger under åren och ett SMS idag från Hannes fick oss slutligen att skriva detta inlägg. Var har vi som stadsbor lärt oss allt som vi behöver kunna för att sköta vår gård, odla våra grönsaker, ta hand om byggnader, ha djur och allt annat. Här kommer ett inlägg där vi försöker sammanfatta lite av hur vi lärt oss under åren. Det viktigaste är nog dock att lära sig så mycket som möjligt INNAN man skaffar gård.

Vi letade gård under många år och spenderade den tiden med att försöka lära oss så mycket som möjligt. Det är vi oerhört glada för idag eftersom tiden till förkovring är knapp när man väl satt igång.

Praktisk träning
Vi skaffade en kolonilott och odlade så mycket grönsaker vi kunde för att lära oss det. Vi läste samtidigt många böcker i ämnet. De flesta skrivna för odling i villaträdgård eller kolonilott. Vi lärde oss massor om odling men en hel del saker har vi fått justera våra kunskaper eftersom villaträdgårdsodlingsböcker sällan lägger upp arbetet på ett rationellt sätt som fungerar när man ska hinna med en större market garden. Många ger dessutom helt felaktiga tips när det gäller gödsling och näringstillförsel vilket kan ställa till det rejält. Många metoder är dessutom onödigt arbetsamma.

Idag ser jag att det hade varit bättre att ta kontakt med någon grönsaksproducent och praktisera en säsong. Då hade vi varit rustade på ett helt annat sätt. Jag ser också att det hade varit bättre om de böcker vi läst hade varit inriktade på den typ av odling som vi idag bedriver. Ett enkelt sätt att komma i kontakt med gårdar för att få en längre eller kortare vistelse på en gård är wwoof som står för World Wide Opportunities on Organic Farms.

Vi skaffade en träningsskog. Vi köpte åtta hektar skogsmark och tränade där på att fälla träd och ta hand om en skog. Den sålde vi sedan när vi hittade vår gård. Vi tog också motorsågskörkort vilket vi absolut rekommenderar om du vill äga skog. Vill du inte äga skog så kan det komma en hel del träd med på köpet, även på en liten gård. Att ta körkort för motorsåg är inget lagkrav men du kommer att fälla säkrare och slipper be grannar om hjälp lika ofta. Vi gick också en kurs i hyggesfritt skogsbruk, om vi minns rätt så var det länsstyrelsen som arrangerade.

När vi hade en extremt liten radhustomt så frågade vi kommunen och fick lov att sätta upp några bikupor på kommunal mark som låg centralt och lite avsides samtidigt. Jonas gick en biodlarkurs som Vuxenskolan arrangerade. Bli inte biodlare utan att gå kursen. Köp gärna ditt första samhälle på sensommaren innan kursen. Kurserna brukar hållas under vinter-tidig vår. Anmäl dig i tid för att inte bli utan plats.

Vi har båda ägt hus på var sitt håll och även tillsammans där vi i görligaste mån undvikit att ta in hantverkare utan i stället lärt oss så mycket som möjligt efter hand.

Genom praktisk träning på det här sättet så hade vi åtminstone lite med oss när vi väl hittade vår gård.

Kurser
Vi gick så många kurser som vi hann med och hittade. Enstaka dagar i diverse saker anordnas av hushållningssällskapet och länsstyrelserna. Obs plural. Kolla upp vad som är på gång i grannlänen. Där har vi gått kurser i att slå med lie, livsmedelshantering och diverse odlingskurser. Det är ofta bra kurser med mycket praktiska moment varvat med teori.

När det gäller förädling så har Eldrimner många utbildningar i all form av matförädling.

Svenska blå stjärnan är en organisation som ursprungligen gav utbildning bara till kvinnor för att de skulle kunna agera avbytare på gårdar i händelse av krig. Numera är deras kurser öppna för alla och där har vi gått risk- och säkerhet och sedan har Ylva fortsatt med grundkurs (inriktad mest på mjölkning och skötsel av kor), fårkurs och villkorad läkemedelsanvändning. Men de har utbildningar på alla djurslag. När man gått sin grundkurs skriver man en överenskommelse med organisationen om att man ställer upp och hjälper till i händelse av kris.

2012 gick vi en permakulturkurs på Ankhult i Skåne ledd av Helena von Bothmer och Esbjörn Wandt. Den har varit oerhört värdefull för oss och betytt mycket för hur vi planerat gården och utvecklat vår verksamhet. Ylva har sedan gått flera uppföljningskurser.

När vi inte hittat den kurs vi känt att vi har behövt så har vi arrangerat den själv. Då har vi möjlighet att lära oss något tillsammans med andra som känner samma behov. Vi arrangerade 2015 en kurs i att anlägga en skogsträdgård som löpte över ett läsår. Den följde vi upp med en kurs i ympning av äppelträd. Vi har arrangerat en kurs i murning med lera för att mura bakväggen i vårt växthus. Det skedde under pandemin så vi fick begränsa deltagandet rejält.

Utbildningar
Att hitta utbildningar som passar för det vi håller på med är inte så lätt utöver självhushållning och odling. Folkhögskolorna har än så länge en del. Skattungekursen är t.ex. inriktad på självhushållning. På Hjo folkhögskola och på Holma folkhögskola finns utbildningar i ekologisk grönsaksodling. Sådana kurser ges även på flera Naturbruksgymnasium. På Holma finns också kurs i skogsträdgårdsodling och nötodling. Det finns många, många fler om man söker på naturbruk eller folkhögskolor. Flera YH utbildningar inom småskalig odling är också på väg att starta upp.

Inköpta tjänster
Vi har ibland också köpt in tjänster och varit med och följt arbetet för att sedan kunna utföra sysslor själva. Vi hade till exempel Magnus från Trampverkstan här och satte igång stolpverksbygget av växthuset och sen gav han mig (Ylva) läxa mellan gångerna han var här. Så har jag lärt mig göra tappar och tapphål. Samma sak när det gäller handhyvling av lister. Magnus har gjort en del och sedan har vi lärt oss av honom.

Vi ville sedan även lerklina väggarna inomhus och då köpte vi en dags konsultation av Ler-Ulf och sedan prövade vi oss fram tills vi fick till det.

Mentorer och rådgivare
Vissa saker går inte att lära sig genom en kurs utan man behöver någon som ”håller en i handen” under en längre period. Hushållningssällskapet har ett projekt med mentorer inom småskalig ekologisk grönsaksodling och Jordbruksverket tillhandahåller mentorer inom biodling. Det är ett fantastisk sätt att få någon att fråga.

Går man med i Gård och Djurhälsans program så har man ett visst antal rådgivningstimmar från veterinär och produktionsrådgivare. Lokalproducerat i västs medlemmar har rätt till 20 timmars rådgivning per år inom marknadsföring och förädling, om man bor i vår landsända. Det finns också olika projekt inom Hushållningssällskapet och hos Länsstyrelserna där man kan få tillgång till rådgivare som kommer ut och går igenom din produktion och dina marker.

Gårdssamverkan
Vi är med i en gårdssamverkansgrupp där varje gård tar ut en arbetsdag från övriga varje år. I den gruppen finns mycket kompetens och den blir tillgänglig för alla gårdar under dessa arbetsdagar. Vi lär oss av varandra hela tiden. Kontaktnätet som finns i den gruppen är också något som kommer alla till del efter ett tag. Det är därigenom vi hittat Malena som hjälpte oss att mura växthusväggen, Ulf som rådgav oss kring lerklining eller Henrik som snart ska vara med på en arbetsdag och visa oss hur man kallmurar en jordkällare.

Permakulturgänget
Efter att vi skrivit kontakt på vår gård i oktober så hörde vi av oss till några som var med på permakulturkursen. De kom till oss en helg i november och gjorde en ”wild design” på vår gård. Sedan dess har vi träffats hos var och en av oss en gång om året för att hjälpa varandra att utveckla verksamheter och liv där vi är.

Studieresor
Länsstyrelsen och Hushållningssällskapet ordnar fältvandringar och studieresor. Håll koll i deras kalendarium och titta även hos de som inte är närmast dig själv. Vi har t.ex. deltagit i en studieresa som arrangerades av Länsstyrelsen i Jönköping.

Böcker och kompendier
Vi har samlat på oss en uppsjö av böcker men det är så många så de kan vi inte gå igenom här.

Vi vill slå ett slag för Jordbruksverkets rapporter och skrifter som oftast finns att ladda ner gratis som pdf från deras webbplats. Deras pärm om ekologisk odling innehåller mycket värdefull information om man vill odla i lite större skala.

Sedan finns det naturligtvis böcker som inte går att undvara som t.ex. boken Får av Erik Sjödin eller Höns av Karin Neuschütz, Kristina Odén och Tore Hagman.

Är man nyfiken på permakultur och vill ha en introduktion så rekommenderar vi Permakultur! Framtiden i din trädgård av Ylva Arvidsson och Johan Arvidsson.

Är man intresserad av Skogsträdgårdsodling så är Skogsträdgården: odla ätbart överallt av Phillip Weiss och Annevi Sjöberg en självklar bok.

Tidningen Åter är en underbart annorlunda och underbart underbar tidskrift. Under mer än 25 år har den levererat inspiration och kunnande. Som prenumerant får du även tillgång till gamla artiklar. Artiklarnas ämnesbredd är för stor för att beskrivas här. Forumet alternativ.nu hänger samman med Åter, även här finns det bra tips men som överallt på nätet så bör tipsen tas med en nypa salt. I Åter är lägstanivån betydligt högre.

Självklart vill vi också tipsa om serien Odla till försäljning där Jonas Ringqvist har skrivit första och sista delen själv och där jag (Ylva) och Sanna Ringqvist har skrivit andra delen Odla till försäljning – våra bästa grönsaker. Även om böckerna är skrivna med personer som odlar till försäljning som målgrupp så finns här mycket matnyttigt att hämta för alla som odlar.

Oavsett hur mycket vi lärde oss innan vi skaffade gård så kunde vi inte tillräckligt på något område och det är nog så det måste vara om man inte är född på landet. Att ta hand om en gård är ett oerhört komplext område som innefattar enormt många lagar, regler, praktiskt- och teoretiskt kunnande så det är omöjligt att ha koll på allt. Vi är idag glada över att vi var så pass naiva som vi var och att vi inte visste hur mycket det var vi faktiskt behövde kunna för då hade vi kanske aldrig skaffat gård. Det mesta har vi helt enkelt lärt oss genom att göra, göra om och göra om igen. Idag bygger vi dörrar som inte blir lika skeva efter ett tag. Vi klarar av ett felläge vid lamningen om det inte är för allvarligt. Vi kan mura, snickra och lägga tak tillräckligt bra. Vi kan plantera, så och skörda. Vi kan fälla träd och stängsla och mycket mycket mer. Det mesta genom att göra samma sak på nytt flera gånger.

Tack Hannes för pushen till detta inlägg!

1 kommentar

  1. Ylva Engström

    Jag lärde mig mest från alternativ.nu tror jag, ffa vad det gäller biodling och fårhållning. Även om forumet nästan har dött nu så finns ju inläggen kvar.
    Fårboken finns ju också, även om man kanske inte inser dess storhet förrän man har insupit kunskapen och erfarenheten redan. En mentor är ovärderligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑