I mål – redan

Idag har vi grävt årets sista bädd. Jipiiieee!Första året var vi klara i augusti, förra året i juli och i år redan veckan efter midsommar. Egentligen är det konstigt för första året hade vi ju bara 24 bäddar att odla i. Andra året odlade vi i 48 och i år är vi uppe i 72 så vi borde inte vara klara tidigare. Den stora skillnaden är jorden. Första året var den så hård så vi fick hoppa på grepen för att få den ner i jorden. I varje bädd  på sex kvadrat fick vi ungefär sex sopsäckar med kvickrötter. Jorden var i dåligt skick efter många års traktorkörning och därmed jordpackning. Andra året fick vi tre sopsäckar kvickrötter per bädd mest beroende på att grisarna bökat där en säsong. I år är vi nere i en halv korg med ogräs per bädd. I årets kvarter har först grisarna bökat och sedan har vi odlat potatis. Därför går det lättare. Nästa år räknar vi med att vara klara ännu tidigare.

Odlingarna i år går annars så där. Sniglarna är ett stort problem. Vi tror att det ökade snigelproblemet beror på att vi i år inte har grisar som vi haft tidigare år. De åt mördarsniglar med glädje. Därför har vi i år skaffat nya ankor. De kommer att ha en inhägnad som löper utefter två sidor av odlingen. Tanken är att de där ska ta död på varenda snigel som försöker ta sig in. Det är just från de två sidorna som flest kommer så vi hoppas att problemet därmed ska vara mindre. Vi har planterat ut över 100 salladsplantor som sniglarna har kalasat på. Vi har ungefär 15 av dessa plantor kvar och hoppas att de ska kunna bli sallad att skörda. Sniglarna har också gått väldigt hårt åt morötterna så de har vi fått så om flera gånger. Andra favoriter är bönor som vi nu förgror så att vi kan fylla de luckor som finns. Vissa bäddar klarar sig och är fulla med bönor. Andra bäddar får vi plantera om igen och igen. Det är rätt så tröstlöst att så och plantera om gång efter gång. De närmaste plantorna är återplanterade och återuppätna. Det som fungerar bra hittills i år är sockerärtor som kommer att vara färdiga nästa vecka, dill i vissa bäddar och spenat som vi redan skördat massor. 

Dill har vi sått i omgångar för att ha hela tiden. De yttre raderna är skördeklara och de inre växer till sig fint. Vi har också sått en del nyzeeländsk spenat. I en bädd är den mörkt grön och fin men i en annan är bladen alldeles för ljusa. Glömde nog att gödsla den bädden så förra veckan började vi gödselvattna den med nässelvatten. Det ger snabbt resultat och de nya bladen som kommer är mörkgröna som de ska vara. Mangolden tar sig också bra men behöver växa till sig lite till. Löken börjar också bli klar. Kommer nog att kunna skörda en del färsk lök till marknaden på Nolbygård på lördag. Välkomna då!

2 kommentarer

  1. Berra

    Jag har slutat täckodla och rensar ogräset i stället. Problemet med sniglar är nästan borta. Dom gillar att vila under gräset jag täckte med och syntes inte.

  2. Ylva Lundin

    Det är inte riktigt något alternativ för oss. Jorden vi har tagit över är rätt dålig och behöver allt organiskt material det kan få så vi kommer att fortsätta att täckodla. Nu är ankorna på plats och dagliga turer morgon och kväll där vi klipper sniglarna och strör ut feromol har börjat ge effekt. Problemet minskar. Tack och lov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑