Isolering av Gårdsbutiken

I våras isolerade vi entréväggen i butiken men sedan hann vi inte mer innan sommarsäsongen drog igång. Nu har vi inte öppet butiken mer så nu var det dags att ta tag i isoleringen av vänstra väggen samt bakre väggen. Taket är ”isolerat” men behöver bättras på och höger vägg behöver också isoleras så småningom men vi har inte bestämt riktigt hur vi ska göra där.

De två aktuella väggarna är plankväggar med lock på utsidan. Det blåser ganska friskt och även om det inte blir minusgrader i utrymmet lika fort som utomhus så är det inte långt ifrån. Vi började med att sätta upp rillor på insidan för att få luftspalt mellan yttervägg och isolering.

För att ha något att fästa innerväggen i så fick vi regla upp i hörnen.

Regla upp fick vi göra även runt vår nyinsatta dörr i bakväggen. Där drevade vi också med lin.

Sedan fäste vi vindpapp mot rillorna och reglade upp för att fästa innerväggen med ojämna mellanrum.

Pappen fäste vi med häftpistol. Vi vek pappen ut mot alla sidor.

Det var lättare att få dit pappen när man inte reglat upp för innerväggen först. Den är rätt otymplig att arbeta med men till slut gick det bra. På bilden saknas bara den övre regeln längst bort mot främre väggen.

Vi har hittat ett företag i Borås där man kan köpa eco-fiber på säck. Det är inte speciellt dyrt och väldigt mycket trevligare än mineralull.

Sedan fäste vi en papp på insidan och häftade fast den rejält i nederkant och en bit upp. Högre upp fäste vi den bara med långa mellanrum.

Sedan spikade vi upp fem råspontsbrädor.

Pappen lossades försiktigt och veks ner över råsponten.

Allt som normalt förvaras i rummet staplades upp i mitten för att vi skulle kunna komma åt.

Sedan var det dags att öppna första säcken och börja fylla utrymmet med eco-fiber. När utrymmet bakom de fem första brädorna var packat så vek vi tillbaka pappen och satte vi upp ytterligare brädor, vek ner pappen och fortsatte fylla.

Vågrätt efter väggen går en regel. Den undre pappen räckte en bit över regeln så när utrymmet var fyllt upp till regeln kunde vi skjuta in ytterligare en papp innanför den undre pappen och fästa den upp mot taket.

Arbetet fortsatte några brädor i taget. Det är ett ganska trevligt arbete som inte tar allt för lång tid och man ser resultat ganska fort. Råsponten är bara grundmålad men det ser ändå ganska trevligt ut.

I den här höjden så visade det sig lättast att skyffla i isoleringen med en sopskyffel. Det är lite bökigt när man kommer upp mot taket. Det är svårt att få in lös eco-fiber och få den att stanna på plats. För att det ska vara möjligt får man packa ganska hårt nedåt och sedan ta en bit i taget och pressa in ecofibern med pappen. Så småningom var alla utrymmen fyllda och råsponten gick ända upp till taket – eller i alla fall nästan. Den översta brädan fick klyvas så att den gick att få på den som var under. Det blir en glipa överst där pappen syns men det kommer att döljas av taklisten som ska på så småningom.

Utrymmet är nu tillräckligt isolerat för att vi ska kunna hålla frostfritt om det inte blir allt för kallt. Vi vågar inte ha äggen ute i vår självbetjänings-butik när det är risk för frost så nu får våra kunder gå in i gårdsbutiken i stället.

Vi har därför satt fram lite andra saker som vi har att sälja såsom äppelmust, honung, vintersquash och lök.

På den andra väggen har vi satt upp hyllor för att förvara must och där hänger också våra fina lammskinn. Den väggen är också en plankvägg men den är klädd med skivor så det blåser i alla fall inte igenom den. Frågan är om vi ska isolera den på samma sätt ifrån andra sidan eller om vi ska regla upp på denna sidan och isolera inifrån butiken. Problemet med att isolera från andra sidan är att där är rätt mycket eldragningar plus att det går en trappa mot väggen som i så fall nog behöver monteras ner under arbetet. Det problemet skjuter vi på.

2 kommentarer

  1. Kurt

    Finns det ingen uppvärmning alls i lokalen? Läcker det in värme från annan lokal?

  2. Ylva Lundin

    jo då. Vi har ett litet elelement som frostvakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑