Igår var det dags för återträff för oss som gick halvfartskursen i Småskalig grönsaksproduktion vid Hjo Folkhögskola. Alla kunde inte komma men vi var åtta personer som träffades på Östängs Gård. Vi har lite dåligt med mötesrum på gården men eftersom vi isolerade ytterligare väggar i gårdsbutiken i förra veckan så fick den tjäna som möteslokal.

Det är alltid trevligt att träffa andra odlare. Väldigt givande diskussioner och stor förståelse för varandras problem och glädjeämnen. Det kan annars vara svårt för folk att förstå vad det faktiskt innebär att vara småskalig grönsaksproducent med små marginaler, hårt intensivt arbete under halva året och alla utmaningar med lönsamhet, försäljningskanaler, skadedjur, redskap och annat som i den här gruppen är gemensamma hjärtefrågor.

Vi gick en gårdsvandring också och nördade på bevattningsanläggningar, rördimensioner och droppslangar.

Vi diskuterade täckning, nät, fiberduk, förvaring och annat i odlingen.

Men mest av allt pratade vi ekonomi och lönsamhet. Många av oss lägger många, många timmar i veckan på själva odlingen. Vi känner i princip alltid att vi ligger efter med ogräsrensning. Säljandet av grönsaker tar mycket tid och i gruppen varierade antalet försäljningstillfällen i veckan ända upp till sex tillfällen. Några har andelsmedlemmar, många säljer via REKO och andra torgar och det finns för och nackdelar med alla kanaler.

Det här är ett engagerat gäng som brinner för det de pysslar med men som emellanåt drabbas av tvivel på om det är värt det. Det finns en rörelse i Sverige just nu där allt fler startar upp med småskalig grönsaksproduktion. Om merparten av dessa ska finnas kvar om några år så måste vi bli bättre på att finna lösningar på de utmaningar som verksamheten har. Vi behöver bli bättre på att ta tillräckligt betalt, att marknadsföra de mervärden som våra produkter har och att hitta vägar att minska de stressmoment som finns. Själva räknar vi inte den tid vi lägger i odlingen och därför vet vi inte heller vår lönsamhet per timme och det var många i gruppen som inte heller räknar eller som inte hunnit sammanställa odlingsåret än. För vissa ligger dock lönsamheten så lågt som 50 kronor per arbetad timme och det är ju självklart inte acceptabelt.

Efter fem säsonger på Östängs Gård så har vi själva ökat vår försäljning rejält sedan första året. Vi har odlat upp större yta, blivit mer effektiva men framför allt har allt fler kunder upptäckt att det är skillnad på närproducerade, obesprutade grönsaker jämfört med mycket man hittar i affären. Smaken är bättre och hållbarheten går inte att jämföra. Det gör att vi får allt fler stammisar. De som haft ett isbergssalladshuvud från oss i kylen under fyra veckor utan att det blivit dåligt vill hellre köpa våra grönsaker än affärens. Vi har en stark tro på att vi kommer att kunna öka både produktion och försäljning ytterligare och har absolut inte några planer på att lägga ner.