Ni som träffat oss på marknader där vi säljer grönsaker ser bara ”framsidan” av vår verksamhet. Arbetet som lett fram till det vi sålde idag på Nolbygård började egentligen redan i våras då potatisen, brysselkålen och en del andra långa kulturer åkte i backen som frön eller plantor men så långt tillbaka går vi inte här utan vi börjar fredag morgon som är vår största skördedag.

I fredags började jag som alltid med att skörda sallat. Den blir alltid fräschast om den inte är uppvärmd av solens strålar innan skörd. Därför tar vi den först och lägger den i backar i kylrummet. Vi skördar det mesta i svarta plastbackar som tål hantering och som vi inte bryr oss om att vi ställer på jorden. De är också bra om man vill skölja grönsakerna då det är hål i botten. När sallaten är rengjord så läggs den istället i plastbackar med lock. Två backar sallat brukar vara lagom en marknadsdag men eftersom vi hade lite specialbeställningar så skördade vi tre backar.

Därefter var det dags att skörda kål. Den mesta kålen skördas och läggs i svarta plastbackar direkt. Kål väger mycket så här är det extra viktigt att tänka på hur man lyfter och att man har kärror som är bra för ändamålet. Spetskål, rödkål, röd spetskål, vitkål och blomkål fick följa med i första vändan. Även de packades över i vita plastbackar efter rensning.

Det mesta av kålen skördas direkt i svarta backar men så här på hösten så skördar vi broccoli i skördeförkläde då vi inte har några huvudskott kvar utan bara skördar sidoskott. Eftersom kållandet ligger längst bort tog jag på denna runda med skördeförklädet till broccoli, svarta backar samt gummiband till grönkålsknippen. Det spar mycket tid om man inte behöver gå flera gånger.

Nästa tur blev till lökskiftet för att ta upp purjolök och salladslök. Då behöver man ha med svarta backar, gummiband och en grep för purjolöken. Några kålrötter fick följa med tillbaka då det fanns plats över på kärran.

Grödorna som läggs i plastbackar ställs på röda rullvagnar som sedan rullas in i kylrummet. Ofta bär vi in en back i taget och ställer på rullvagnarna inne i kylrummet men har man mycket kål som är tungt så lönar det sig att ta ut en rullvagn och stapla hela kålskörden och sedan rulla in vagnen. Allt för att spara på kroppen.

Stapel efter stapel körs in i kylrummet som blir rätt full innan skördedagen är slut.

Klockan tre öppnar vi gårdsbutiken och då packar vi upp en hel del ur alla dessa backar och lägger det på disken i gårdsbutiken. Många grönsaker tjänar mycket i hållbarhet även om de bara kylts ner i ett par timmar innan de kommer upp ur backen igen. Att vi förvarar grödorna i backar med lock gör också att fukten bevaras och grönsakerna håller sig fräscha. Mellan klockan 15-18 ligger vissa av grönsakerna på disken och behövs det mer är det lätt att hämta i backarna i kylrummet. Klockan 18 plockar vi tillbaka grödorna i plastbackarna för natten. Vi kyler inte allt. Gurkväxter, tomater och lök får ligga framme i butiken över natten.

Lördag morgon vid sju-tiden tömmer vi kylrummet på backar. De rullas ut i mellanrummet och bärs sedan genom butiken ut till lastbilen.

Det mesta läggs i emaljkärl och exponeras så som kunderna kommer att möta dem om ett par timmar.

Kvar utanför butiken blir allt fler plastbackar som sedan kommer att diskas för att kunna fyllas igen nästa vecka. Det som kunderna inte ser är lagerdelen i lastbilen. Det vi får plats med att visa upp räcker inte för en marknadsdag så vi har ett lager med oss.

Där får vi plats med fem staplar med fyra backar i varje stapel. Mer än så kan vi inte få med oss men oftast räcker det.

Sedan ska ett extra bord, en ställning för fårskinn, några kundkorgar, några extra beställningar och lite annat knös in också.

I passagerarsätet ligger två backar äppelmust och en trave fårskinn. Framför passagerarsätet ligger dagens matsäck, specialbeställningar på tio kilo zucchini, 13 kilo Uschiki kuri och lite annat. Ungefär kvart över åtta anländer vi till Nolbygård och då står redan en del andra säljare och väntar. Sedan ställer vi i ordning allt. Går ut med skyltar, pratar med andra säljare och ser till att det ser snyggt ut och framför allt att så många varor som möjligt ligger i högar för att möta kunderna.

Vi öppnar tio men många kunder kan inte riktigt hålla sig utan kommer en stund innan så snart börjar grönsakerna sin väg ifrån vår lastbil mot nya äventyr i någons kök.

Fram mot dagen börjar det tunnas ut. Ju mer du har på bordet desto mer säljs så det vill till att flytta fram varor, packa upp lådor och flytta om så att det inte ser tomt ut för då avstannar försäljningen.

En skål med bönor som den här blir inte någon storsäljare. Bönorna låg i början av dagen i en större bytta som var rågad. Den fyllde jag på efter hand ur en plastback i förrådet och försäljningen gick kanon. Men till slut finns det inte mer att fylla på så då får man byta till en mindre skål men till slut så ser det ändå ut som om det snart är slut och då avstannar försäljningen.

Brysselkålen sålde också bra hela dagen fram tills på sista timmen när jag inte hade mer att fylla på med. Det är ett konstigt fenomen som gör att jag nästan alltid har ett morotsknippe med mig hem. I princip varje kund kan köpa morötter men när det bara ligger ett knippe kvar så avstannar försäljningen helt.

Backarna töms under dagen och när det är dags för stängning så finns det inte mycket kvar att plocka fram. Då packas allt in i bilen igen och det bär av hem till gården igen. Där packas en del in i självbetjäningsbutiken och resten läggs tillbaks i backar för att förvaras i kylrummet tills de behövs. Idag var det sista gången vi stod på Nolbygårds Matmarknad för säsongen. Nästa lördag ska vi istället pröva hur det är att stå på Bondens Marknad i Haga i Göteborg. Välkomna dit ni som bor i Göteborg!