Äntligen har vi fått byggt ett kallskafferi. När vi bodde i radhus i stan så byggde vi ett kallskafferi i köket men på Östäng har vi inte haft något förrän nu. Det är inte riktigt klart än eftersom det fortfarande står en tvättmaskin mitt i skafferiet men så snart vatten och avlopp är klart i nya badrummet så ska hyllor upp och fyllas.

Just nu är vi inne i byggsäsongen. Grönsakerna får vänta ett tag till och istället försöker vi hinna med så många byggprojekt som möjligt. Badrummet och nya värmesystemet är huvudprojektet men det drar med sig annat på vägen.

Vi lagar mycket mat på Östäng och tar tillvara en hel del av det vi producerar genom att konservera, torka eller bara kallagra. På landet där man inte enkelt kan kila ner till affären så har man nog ofta också mer mat hemma. Ett par extra paket pasta, ris eller annat för säkerhets skull. Det är svårt att få plats med allt och vi har verkligen saknat ett riktigt skafferi.

Vi har en avlång utbyggnad med svart papptak längst med norra kortsidan på huset. Utanför den är det sedan byggt en veranda som inte nås inifrån huset. Det är svårt att säga när utbyggnaden byggdes men det är inte original utan en senare konstruktion. Första delen är den så kallade skit-hallen (schethallen) där vi har våra arbetskläder och leriga stövlar. Därifrån kan man komma direkt in i köket eller in i ett långsmalt utrymme som fram till nu har innehållit tvättmaskin, vask, en frysbox, några väggskåp för förvaring och tre garderober.

Här har vi förvarat återvinning, mat, lampor, skor, glasburkar m.m. men även tvättat kläder och målarpenslar. Alltid lite trångt och oftast har det varit extremt rörigt. Det är inte något utrymme vi trivts i.

För någon vecka sedan fick schethallen ny inredning och det kändes väldigt mycket bättre.

Nu i veckan har vi fortsatt och tagit bort dörr och karm in till det långsmala utrymmet.

Där kommer bara att bli en öppning så att schethallen känns större.

Sen fick vi börja med att tömma skåp och ta bort dem.

Därefter har vi byggt upp en isolerad vägg i mitten av det långsmala utrymmet och flyttat in dörr och dörrkarm som vi tog ner tidigare. Den första delen ska utnyttjas till en frysbox (dock inte den forntida som står där nu) och en högfrys på ena sidan samt några skåp med förvaring på den andra. Den inre delen ska bli kallskafferi. Det rummet ligger i norr och kommer inte att ha några fönster.

Eftersom badrummet inte är klart så står tvättmaskin och vask fortfarande kvar i utrymmet, vilket är lite bökigt men snart är vatten och avlopp draget och då är det bara att flytta ut tvättmaskinen och flytta in på hyllorna.

Det kommer bli hyllor på alla väggar. Garderoberna får vara kvar men vi har tagit bort dörrarna för att få öppna hyllor.Jag ser framför mig hyllmeter med konserverade tomater och andra grönsaker samt burkar med sylt, marmelad och annat gott. Någon gång ska pärlsponten målas men det lär dröja. Det kommer ju fungera ändå.