Den 17 februari anlade vi vår första Johnson-Su kompost. Det gick lättare än vad vi trodde men vi var lite fundersamma kring om den skulle gå upp i temperatur eller ej. Det är trots allt minusgrader ute.

Vi har varit och tittat på termometern titt som tätt men temperaturen har inte velat stiga. Den 23 februari såg vi de första tecknen på temperaturökning då ena sidan av komposten gick upp till strax över 40 grader efter sex dagar.

Den 24 februari hade temperaturen ökat till nästan 70 grader.

Nu är temperaturen mer jämn i hela komposten och det ryker om den. Det är fascinerande att mikrolivet kan ge en sådan aktivitet så att temperaturerna stiger utomhus i minusgrader. Bra jobbat av dem!

Tio dagar efter att komposten gjordes så tar vi upp luftningsrören. Det innebär att luften kommer att komma åt ännu bättre då hålen är helt öppna. Eftersom man inte rör runt i den här komposttypen så kommer hålen förhoppningsvis att hålla sig öppna ett bra tag till så luft kan komma in.

Om någon vecka börjar temperaturerna sjunka och då ska vi tillsätta kompostmask som får jobba på i högen det närmsta året.