De skenande matpriserna!?!

Två gånger den här våren har jag blivit kontaktad av journalister som har velat skriva om de skenande matpriserna. Egentligen vet jag inte varför de kontaktar mig för vi har inte så stor påverkan på inflationen. Vi själva har inte höjt priserna på våra grönsaker under säsongen mer än broccoli som vi höjde med ungefär 12 procent.

Anledningen till det är att vi inte är beroende av så mycket insatsvaror. Vi köper inte konstgödsel eller bekämpningsmedel och kör inte med fossildrivna maskiner i odlingen. Det gör att vår grönsaksodling inte är så känslig när det gäller inflationen.

Den första reportern ville att jag skulle prata om att maten blivit så dyr. Men eftersom vi svenskar bara lägger cirka 12% av våra pengar på mat så tycker jag det är svårt att hävda att maten är dyr – även om den gått upp det senaste året. Under en del av 1900-talet var andelen uppe i 40% så under två generationer har andelen av lönen vi lägger på mat långsamt minskat

Den andra reportern ville att jag skulle ge tips på hur man kan odla egna grönsaker nu när det blivit så dyrt att köpa och ville ha tips på hur man kan odla grönsaker inomhus. Eftersom insatsvarorna för att odla grönsaker inomhus är relativt höga per skördad kalori så ville jag inte riktigt svara upp mot reporterns förväntningar heller utan pratade mer om att äta i säsong och ändra på vad man äter. Att välja vitkål och morötter så här års istället för gurka, tomat och sallat är enkla exempel.

Häromdagen fick jag tips av en god vän om en artikel i DN. I den konstateras det att Svenskarna håller igen och köper mindre färsk fisk, grönsaker, ost, smör och juice.

I artikeln fanns också en tabell över de 20 mest köpta varorna i dagligvaruhandeln under 2022 mätt i antal. Inte ens om jag hade fått gissa 1000 gånger så hade jag gissat rätt. Ohotad etta är nämligen trisslotten!!! (Både när det gäller antal sålda varor och värde) Kanske tänker ni att det är klart att människor tar chansen när det är svåra tider och hoppas att en trisslott ska lösa problemet – men trisslotten har varit ohotad etta i 15 år.

Kolla in tabellen så är det inte bara trisslotten i topp som gör att man blir fundersam.

Artikeln är ifrån DN

Fem av 20 i topp är cola!!! Men hela tabellen är bekymmersam. Lingongrova och risgrynsgröt är de enda varorna med lite substans i. Om det är så att svenskarna har svårt att få ekonomin att gå ihop så borde billiga mättande säsongsbetonade varor stå högst på listan tänker jag. Det borde stå potatis, vitkål, morötter, mjöl och annat som man kan få att räcka länge och som mättar.

Om det är så här svenskarna prioriterade under 2022 kommer det att bli mycket spännande att få se listan för 2023. Kommer potatis och havregryn att ta sig in på listan? Vi får väl se…

3 kommentarer

 1. Emma

  Oj! Jag har inte sett denna lista tidigare. Men helt sjukt ju! Lotter, läsk och choklad.
  Jag läste nån lång tråd om folk som klagade över hur dyr paprikan var. Att den kostade 110:-/kg och att det blev så dyrt för hon använde paprika i nästan all matlagning. Hur kan man inte se lösningen på det problemet? Köp inte paprika i februari!

  • Ylva Lundin

   Jag tänker att det är något som har gått förlorat i all hets kring status och bostadskarriärer som gör att vi jobbar för mycket och hinner fatta kloka beslut. Många hinner inte reflektera eller lära sig att laga mat från grunden. Vi behöver återta kunskapen om att ta tillvara allt på en råvara och laga. mycket mat som räcker länge.

 2. Karin Lundberg

  Jag tänker att många av sakerna på listan är sådant som det inte finns så många alternativ för. Potatis finns det många leverantörer av och havregryn har ju varje kedja under sitt eget märke. Det hade varit intressant att se en lista där olika varor var ihopklumpade i kategori istället för delade på enskilda varor.
  Men det är ganska obehagligt att det på listan finns 5 olika varianter på läsk med cola-smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑