Vi har bestämt oss för att bygga upp vårt kylrum i en av våra lutor. Kylrum är ganska fula så det känns bra att göra det där det inte syns men det är också en bra plats eftersom vi lätt kommer åt det både från grönsakssköljen och gårdsbutiken. Vi hämtade kylrummet i Dalsland och allt var nedplockat i delar. Delarna var uppmärkta men inte på något sätt som var självklart för oss. I söndags var några här och hämtade en gammal rensmaskin för spannmål, en Gudhemsrens, som vi har haft stående i lutan utan att använda. Då uppenbarade sig denna konstruktion.

Det vi trodde var en stabil bjälke visade sig vara ett lappverk. Dessutom var det väldigt snett.

När vi skruvade fast en bräda i våg blev det väldigt tydligt. Det blev helt klart att denna bjälken inte på något sätt var bärande för att hålla ihop lutan. För säkerhets skull förstärkte vi den på sidan och undertill innan vi sågade med motorsågen.

Anledningen till att vi behövde putsa bjälken var att vi ska ha in en dörr som inte riktigt fick plats. Med motorsågens hjälp kunde vi se till att dörren fick en vågrät förstärkt bjälke att stå på. Plåten som sitter på utsidan fick vi dela av med hjälp av tigersågen.

Ingenting är i våg i denna luta. När vi skulle skruva upp en regel för att fästa dörren i så visade det sig att lutan gör skäl för sitt namn för den lutar både utåt och åt sidan. Vi fick lägga emellan på flera ställen för att få en rät regel.

Sedan började vi mäta takhöjder och insåg ganska snart att vi behöver gräva ut rätt mycket för att få plats med kylrummet på höjden. Det hade varit smartare att vänta på plusgrader eftersom marken visade sig vara rejält frusen men vi vet att vi längre fram kommer att ha väldigt mycket mer att göra så det var bara att ta fram korpen. Till en början gick det trögt men efter ett tag kom vi ner tillräckligt djupt för att få upp 15 cm tjäle i stora block.

Skottkärrelass efter skottkärrelass hackades loss och kördes undan för att göra plats för betongplattor som reglarna ska ligga på.

Eftersom märkningen inte gick att förstå sig på så var vi tvungna att börja pussla. Vi granskade alla skivor som vi visste var tak eller golv och försökte med hjälp av smuts och märken lista ut vad som var vad. Efter en del bärande och pusslande kom vi fram till vilka fyra delar som utgjorde golv.

Därefter försökte vi lista ut var dörren ska sitta och efter en hel del huvudbry visade det sig att den tyvärr sitter på kortsidan. Det hade varit mycket bättre om den hade suttit på långsidan då vi i så fall hade fått plats med mer förråd mellan kylrummet och gårdsbutiken men nu är det som det är. Sedan var det bara att plocka bort delarna igen och ställa undan dem. Nu när vi vet åt vilket håll vi ska ha kylrummet så kan vi börja regla upp. Det är många betongstenar som ska placeras ut i våg och förmodligen är det fler lass sand och jord som ska köras bort innan alla reglar är på plats. Nu väntar kontorsarbete och utbildningar resten av veckan så först i helgen kan vi börja med regelarbetet. Lite spännande är det eftersom vi aldrig har gjort något liknande förut. Vi har inte någon aning om hur vi ska få ihop allt för att inte tala om hur vi ska bygga ihop kylrummet med ett isolerat lager. Men det gör jobbet spännande och det är alltid roligt med nya praktiska utmaningar.