Än så länge går det mesta enligt planen. Enda kruxet i år är att den nya plasten till dörrarna i tunnelväxthuset inte har kommit än. De ska enligt uppgift i alla fall ha lämnat Frankrike. Vissa sådder är redan gjorda men utplanteringarna sker först nästa vecka. Kanske har vi täta dörrar då.

I förodlingskammaren börjar det redan bli fullt. Vi har byggt nya hyllor där i år för att få plats med ännu fler brätten men det verkar inte spela någon roll hur mycket plats vi skapar för det fylls ändå upp på något konstigt sätt.

I år har vi varit noga med sådderna. Alla som ska ha höga temperaturer har fått gro på värmematta som ligger på en av hyllorna högst upp. Värmemattan ligger på ett liggunderlag så värmen verkligen kommer sådderna till godo. Vi har också skaffat huvar till våra brätten och detta har gjort att många sådder gror på två dagar.

Att 100% av plantorna tittar upp redan efter två dagar känns kanon men det visar sig att t.ex. majrova som vi sått i QP105 inte klarar sina vanliga fyra veckor i plugg utan tillskottsgödsling när de grodde så snabbt. Det brukar vi inte ha problem med annars. Därför har vi idag tillskottsgödslat även andra kålplantor som pak choi, Red russian, vitkål och spetskål så att inte de ska börja visa tecken på näringsbrist. Vi använder fermenterat vallörtsextrakt som vi gjorde i höstas och späder med vatten så vi får ett ledningstal på två för att det inte ska bli för starkt.

Plantorna ser jättefina ut och förhoppningsvis kan vi sätta ut dem i tunnelväxthuset i rätt tid.

I dag har vi även sått purjolök och selleri som senare ska ut på friland. Det är grödor som behöver lång tid på sig och därför sår vi dem redan. Selleri är ljusgroende och ska inte ha allt för varmt för att gro så de fick varken huv eller stå på värmematta utan vi satte dem på näst högsta hyllan där det är relativt varmt ändå.

Purjolöken sår vi i tråg där vi använder en uttryckare för QP 105 och gör hål för fröerna. Det gör att de hamnar på samma avstånd från varandra och blir lättare att ta isär än vid bredsådd. De mår också bättre när vi sår på detta sätt. Purjolöken och sellerin kommer också att få tillskottsgödsling så småningom. Det får de varje år men annars brukar vi inte behöva tillskottsgödsla så mycket i förodlingen.

I växthuset har vi sått spenat sedan tidigare och idag sådde vi morot och lite blommor. Vi har börjat preparera bäddarna så de ska vara klara i tid. I glasväxthuset har vi börjat sätta upp bubbelplast för 15 mars är det tillräckligt ljust för att flytta ut sådderna dit. Vi kommer att börja med att flytta ut kålen som inte behöver ha det så varmt men vänta lite till med purjolök, tomater och paprika så vi inte behöver värma lika mycket ifall det blir kalla nätter.