Idag har jag varit på Knalten och träffat kollegor som också odlar grönsaker till försäljning. Vi har träffats med ojämna mellanrum i många år nu och det är alltid lika trevligt och skönt att få prata med människor som arbetar med ungefär samma saker som en själv.

Vi började med en rundvandring. Sonja och Pierre som driver Knalten odlar på tre gånger så stor yta som jag gör.

De jobbar båda två i odlingen men har även andra jobb vid sidan om. Grönsakerna de producerar säljer de i inne i Ulricehamn men även i sin gårdsbutik där de också säljer franska ostar, honung, mjöl och lite andra varor från andra småskaliga producenter.

När odlare träffas blir det diskussioner om sådant som kanske inte är intressant för gemene man. Fiberduksförvaring är ett sådant exempel som vi kan ägna tid åt.

Ett annat ämne kan vara vad användningen av en plastremsa i gångarna i en rödbetsodling gör för att spara på vatten en torr säsong.

Hur man kan planera tomatodlingen i en catepillartunnel och binda upp tomaterna på längden istället för på höjden mot sidorna är ett tredje.

Om man kan utnyttja ytan mellan catepillartunnlarna till något vettigt?

Val av gröngödslingsgrödor och nerbrukning av de samma. Jordfräs eller inte jordfräs och hur man i så fall får jordfräsen att inte gå för djupt.

Skönt och trevligt att få se någon annans odling, fundera över deras utmaningar och jämföra med sin egen verksamhet.

Sen blev det knytisfika och som alltid blir det väldigt gott och omväxlande när det är knytis. Vi gjorde en runda kring hur vi ser på våra verksamheter om fem år. En nyttig övning där vi alla såg många utmaningar och möjligheter.

De omvälvande samhällsförändringar som sker omkring oss, kriser, krig och konjunktursvängningar påverkar människors köpvanor och vi kan aldrig riktigt förutse hur våra kunder kommer att bete sig.

Många pratar om hur viktigt det är med inhemsk produktion och att vi ska förbereda oss inför kommande kriser. Alla vi som odlar grönsaker har någon gång hört någon (ofta politiker) säga att vi är viktiga för framtiden, men det är inte alltid det återspeglas i dessa människors köpvanor. Flera kollegor har sett försäljningen gå ner, framför allt på landsbygden, när människor får högre uppvärmningskostnader, resekostnader och räntor. De flesta av mina kollegor har andra jobb vid sidan om odlingen och det kanske är detta dubbelarbetande som är en av förklaringarna till varför vi trots allt är ganska få i vår bransch.

Människor vill gärna att vi ska finnas. Det är mysigt med gårdsbutiker och torghandel och jag hoppas att ni som läser detta tänker på att nästa gång ni ser en småskalig grönsaksproducent någonstans i Sverige så är ni som konsument viktiga för att de ska orka fortsätta. Handla av dem alla! Har du möjlighet att lägga om dina inköp så du handlar alla dina grönsaker av en småskalig producent varje vecka så gör det. De behöver dina pengar bättre än de stora livsmedelshandlarna och du får garanterat bättre produkter med finare smak och högre kvalitet på köpet.