Pust! Det har varit en pärs men nu är alla 66 bäddarna sådda eller planterade. Intentionen var att skriva ett odlingsinlägg i veckan men när arbetsdagen utomhus varit klar har orken varit helt slut. Det har blivit långa arbetsdagar sju dagar i veckan de sista veckorna. Till stor del beror det på att vi inte har några wwoofare men också på att vi tar ett nytt växthus i bruk samt utvidgar odlingarna med ytterligare ett kvarter. Men det beror också på att vi har haft den värsta snigelinvasionen hittills som gjort att vi fått så om morötter och rödbetor på grund av trädgårdssnigel och planterat om väldigt många kålplantor på grund av spansk mördarsnigel.

Så här års börjar arbetsdagen vid sex eller sju beroende på när jag vaknar. Då slänger jag på mig kläderna och går ut och klipper sniglar med järnferramol. Våra mignonankor rymde lagom till snigelsäsongens start och vi köpte raskt ett myskankpar men de står på samma ställe hela dagarna och vägrar äta sniglar till och med när vi serverar dem framför näbben. När alla synliga sniglar är klippta så är det dags för frukost och sedan börjar arbetet i odlingen enligt planeringen vecka för vecka. Tills för två veckor sedan så räckte det med odlingsjobb fram till 17.00 men de sista två veckorna har varit rätt hysteriska så jag har inte gjort något annat än att anlägga bäddar, så, plantera, återså, återplantera och rensa och ändå har jag behövt hålla på till minst klockan sju på kvällen. Men nu är 1056 bäddmeter fyllda med grönsaker och mycket ser bra ut.

Kvarter ett är sorgekvarteret. Spenaten blev uppäten av sniglar så när vi väntat länge stod det klart att en!!! planta hade klarat sig. Då sådde vi om en halv bädd spenat och sedan rödbetor för resten. Egentligen var det tänkt att vi skulle skörda spenaten först och sedan så i rödbetor men nu fick det bli en halv bädd av varje. En halv bädd innehåller mangold som ser ut att ta sig bra och resten av bädden har vi planterat med nyzeeländsk spenat som också kommer fint. Två bäddar palsternacka tar tid på sig men börjar titta upp. Bädden med gul- och vitbeta har blivit massakrerad av våra katter så vi har fått förstärka stängslet runt odlingen. Där ska jag så i nytt i morgon. Två bäddar rödbetor ser ut att komma fint.

De tidigaste två bäddarna med rödbetor ska jag så om i morgon för de är till stor del uppätna av trädgårdssniglar. Det gäller också för den tidiga bädden med morot som jag i veckan sådde om för tredje gången. De andra två morotsbäddarna ser ut att bli ok.

Kvarter två är helt täckt av kålnät. Där har vi återplanterat alla bäddar på grund av mördarsniglar. De tar inte alla plantor men bädden med brysselkål har vi fått återplantera ungefär 50 procent. Broccolin är tydligen inte lika god för där har vi bara behövt ersätta fem plantor. Nästa år måste jag så ännu fler plantor med tanke på sniglarna. Nu har jag bara kunnat återplantera de plantor som är helt uppätna medan de plantor som ser lite vissna ut får stå kvar. Salladskålen, den tidiga vitkålen och spetskålen ser ut att komma riktigt fint dock. Mest orolig är jag för grönkålen så det ska jag så nya i morgon.

I kvarter tre är alla gurkor och squash utplanterade och överlevde de två frostnätterna som var i veckan. Jag har inte lyckats så bra med plantuppdragningen i år när det gäller gurksläktet. Många frön har helt enkelt inte grott och jag vet inte riktigt vad det beror på vilket är frustrerande.

Alla gurkväxter planteras med täckmaterial runt. Det tycker jag fungerar bäst. Man får bara kolla noga efter sniglar varje morgon. I samma kvarter kommer potatisen upp ur halmen och sallaten växer fint.

Lökkvarteret är nog det som känns lugnast. Där växer mängder av lök. Vi beställde nog lite för mycket lök i år så vi har satt 12 bäddar. Det är dock lättsålt och lagringsbart så det lär inte bli några problem att bli av med den men det var väldigt tråkigt att få ner 30 kilo sättlök i jorden.

Sparrisbädden är ett glädjeämne. Vi skördade i går och trots det finns det någon sparrisstängel i varje planta som vi kan skörda i morgon. Det är så otroligt gott med färsk sparris så vi äter varje dag.

Vitlöken har vi varit mer noga med att vattna i år så den ser väldigt bra ut. Vi kommer att kunna börja skörda nästa vecka.

I växthuset så är bubbelplasten borta och en bädd till höger är full med tomater och bädden till vänster som blev grävd idag är planterad med gurka. I mitten står tomatplantor i hinkar. Kanske gör vi en bädd till där eller också får de växa i hink i år.

Växthuset är inte riktigt klart. Vi ska sätta in ett fönster till och bygga dörrarna till andra gaveln men det får bli sen.

I kvarter fem växer bönor och ärtor och även det ser bra ut även om inte alla bönor har kommit upp än. Eftersom de bäddarna är nygrävda så har vi mängder av tistlar som kommer upp så där får vi rensa rätt ofta. Kvarter fem innehåller även två bäddar med majs. Det påbörjade kvarteret med nummer sex fick bli tre bäddar lök och en bädd majs då det fanns över. Jag har fått massa roliga sorter med bönor av olika människor så i veckan ska jag gräva klart en bädd till i kvarter sex för att få dem i jorden.

Vi har även satt åtta rader potatis och en hel mängd vintersquash och pumpa i halm utanför kvarteren. Det är inte så att det inte finns jobb att göra framöver men den värsta perioden är i alla fall över – hoppas vi.