Lerklinade timmerväggar 6

Det här blir sjätte inlägget om hur vi lerklinar timmerväggarna i vårt blivande badrum. Det är också här vi berättar om de misstag vi gjort. Vår grovputs sprack det en del när det torkade men eftersom vi skulle på med ett lager finputs och ett lager finfinputs så var det inte något att oroa sig för. Men sen sprack även finputsen.

Vi talade med flera som lerklinat förr och alla sa att grovputsen ofta spricker men att det inte gör något. Kanske hade vi kunnat undvika sprickor i grovputsen om vi hade haft längre fibrer i men vi är ändå väldigt nöjda med hur det blev. Framför allt så visade det sig att linnätet gjorde stor skillnad i hur stora sprickorna blev.

När man sedan lägger finputs och efter en kafferast lägger finfinputs på det så ska det INTE spricka. Det gjorde dock vårt. Så här såg det ut en dag efter vi lagt det fina lagret med puts. Innan det torkade såg det helt fantastiskt ut.

Vi hade skaffat oss så mycket information som vi fick tag i men när man inte har någon erfarenhet så tolkar man den information som man får så gott man kan och det duger inte alltid.

Fel nummer ett: Vi hörde till exempel att man skulle försöka ha partiklar som inte var större än en tredjedel av lagrets tjocklek. Det innebär att ska man lägga sex millimeter så ska inte partiklarna i bruket vara tjockare än två millimeter.

Det vi INTE hörde men som ingick i den informationen är att det är bra om partiklarna är upp till en tredjedel av lagrets tjocklek och inte för små.

Eftersom vi tolkade informationen som vi gjorde så hade vi helt enkelt i för små sandkorn.

Fel nummer två: Vi hörde att man även i finbruket skulle ha fibrer och att vi bland annat kunde använda ecofibrer som är små små bitar tidningspapper. Det kändes bra i en finputs så vi körde på det.

Det vi INTE hörde var att vi borde varierat oss och kört med fler sorters fibrer än så. Ecofibrer drar nämligen till sig väldigt mycket väta. Krympningen när andelen fibrer till så stor del är ecofibrer blir därför större och då blir det sprickor.

Vi borde alltså blandat in fibrer av fler slag och använt oss av till exempel linklipp som ger längre trådar och inte sväller lika mycket.

Säkert har vi gjort fler fel än så men det fina med lera är att allt går att fixa. De små sprickorna hade också kanter som rest sig så vi jämnade ut väggen med en spackelspade. Sedan jobbade vi in uppblött finfinputs med en fuktig svamp.

Vi testade på en liten yta först och lät det torka och sedan har vi gjort flera test och det visar sig hålla bra.

Det blir en väldigt fin, levande yta som vi senare kommer att måla med äggoljetempera.

Vi satte de handhyvlade grundmålade listerna ovanför pärlspontspanelen efter att vi gjort grovputsen. Sen har vi finputsat mot den. Nu krävs lite småjusteringar med en mjuk svamp och vatten för att få bort lerrester men det blir en fin övergång mellan lervägg och panel.

Vi hade även några gigantiska sprickor. De kändes åtminstone gigantiska när vi först såg dem. Där hade kanterna vid sprickan rest sig så vi tog bort mycket material med spackelspaden och jobbade bort det som rest sig. Det syns som ljusare partier i leran.

Sedan la vi i nytt bruk och lät det torka och sedan tog vi svampen och jobbade bort det lilla som fortfarande syntes.

På två ställen hade finfinputsen spruckigt så illa så det lossnat från grovputsen. Där fick vi helt enkelt bända loss finputsen.

Vi knackade på putsen med baksidan av en kniv för att med hjälp av ljudet avgöra var vi behövde bända. Det som släppt låter annorlunda och först trodde vi vi skulle behöva knacka ner massor men det visade sig framför allt vara två ställen på en yttervägg.

Det konstiga är att, utöver den första chocken när vi såg att finputsen spruckigt, så har hela processen känts bra. Vi kan ju inte lerklina timmerväggar än men vi har ett rum där vi kan hållas och testa oss fram. Det blev sprickor i finputsen för vi hade bristande erfarenhet men eftersom vi ska lerklina timmerväggar i fler rum så är det bara bra att vi lärt oss det här i ett rum där vi hade tid på oss och där vi satt panel på halva väggarna så det inte är så stora ytor.

Nästa rum vi ska lerklina kommer vara antingen kontoret eller vardagsrummet. När det ska ske ska alla möbler ut och trängas i något annat rum som vi använder. Då vill vi ha en snabbare process där vi kan grovputsa en vecka och finputsa veckan därpå för att sedan måla och sätta lister så snabbt som det bara går för att kunna flytta tillbaka möblerna.

Ju mer vi arbetar med lera desto mer förtjusta blir vi eftersom det är ett så förlåtande material. Nu ska vi blanda nytt bruk med linklipp i som vi ska försöka laga de tomma fläckarna med. Fortsättning följer alltså.

2 kommentarer

  1. Ylva Hansen

    Världens bästa Ulf, Eko-Ulf, kan hjälpa er omnm det behövs!
    https://www.ekoulf.se/kontakt/

    • Ylva Lundin

      Tack för tips Ylva. Vi har haft kontakt med Eko-Ulf både här på plats och via telefon vilket vi skrivit om i tidigare inlägg i serien om att lerklina timmerväggar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑