Liar

P1090985Idag har vi tagit tag i vår liesamling. Vi har under åren samlat på oss flera orv (skaft) och lieblad. Vår allra första lie köpte vi på varuhuset Jula för 179 kronor. Fördelen med den är att den har flyttbara knaggar (handtag) men den är gjord i metall och har inte någon riktig ”känsla” i sig. Den är dessutom lite kort i orvet. Lie nummer två hittade min syster när hon köpte ett torp för några år sedan. Det var ett rött metallorv helt utan känsla och alldeles för kort. Efter det har vi ropat in någon på auktion, köpt någon på loppis och till slut specialgjorde Magnus Jacobsson i Stora Mellby en åt mig (Ylva). Fördelen med en specialgjord lie är att den spar på kroppen eftersom den har mått anpassade efter sin ägare.

Orvet på en lie ska vara så långt, när liebladet sitter på, så det når från marken upp till armhålan. Avståndet mellan knaggarna ska vara lika långt som mellan armbågen och fingertopparna. Nästan alla orv man hittar är för korta.P1090986

I  Sverige slipar de flesta sina lieblad. Nackdelen med det är att det är svårt att ta med sig en slipsten ut i fält. Eftersom vi använder våra liar hemma på gården är det inte något problem för oss. En instruktör på en kurs som länstyrelsen ordnade för några år sedan berättade att en lie ska slipas inför varje halvdags arbete.P1100349

Vår slipsten är ännu ett loppisfynd. Den drivs av en elmotor och är lite skev men fungerar rätt så bra trots allt. Liebladet nedan hittade vi här på gården. Vid första anblicken så såg det helt hopplöst ut och vi var tveksamma till om det skulle gå att rädda. Helt täckt av rost och eggen var full av hack. P1100354

Efter ett tags slipande ser man blankt stål och efter ytterligare en lång stund vid slipen så börjar eggen få skärpa. P1100352

I övriga världen är det vanligt att man knackar liebladen så att de blir vassa istället för att slipa dem. Då behövs bara ett städ och en hammare och det är ju lättare att bära med sig. Förutom att slipa lien varje halvdag så bör man använda ett bryne och en vispesticka för att hålla skärpan när man slår. Går man över fältet från höger till vänster så är det dags att skärpa bladet innan man börjar om igen. P1100365

Till höger står en vispesticka inköpt i järnaffären och till vänster ett diamantbryne inköpt på Clas Olsson. De bör användas oftare än man tror.

Förr tillverkades liar av den lokala smeden men idag finns det bara två tillverkare kvar. En i Österrike och en i Norge. På stora byggvaruhus säljs dessutom lieblad i plåt.

I slutet av dagen var alla blad monterade och slipade och nya knaggar monterade på ett orv.P1100362

Från vänster syns min specialbyggda vackra lie följt av lien från Jula, en lie vi hittat på gården, lien vi fått av min syster, en lie från en loppmarknad samt den sista speciallien som vi köpt på en gårdsauktion. Den har en grej fäst fram och används när man slår säd för att få fina högar. Lien som är specialgjord till mig som är 172 centimeter lång är den längsta. Alla de övriga är gjorda för kortare människor.

Liebladen är olika långa och längden avgörs av vilken mark som ska slås. Långa lieblad slår av mer gräs per tag men passar bara på jämna marker. Är marken full med stenar och tuvor är det bättre att välja ett kortare blad.

Bra och heltäckande information om liar hittar ni på Alingsås naturvårdskrets webbsida.

Ju mer vi använder våra liar desto mer gillar vi dem. Vi har även två grästrimmers men de använder vi nästan aldrig eftersom de låter och känns onödiga att dra fram. Kanske är det så att vi så småningom slår lika snabbt som mannen i filmen nedan.

 

 

5 kommentarer

 1. Dan Gmark

  Bra artikel om liar och lieslåtter. Jag gillar filmen, har länge misstänkt att lien är snabbare än en röjsåg med gräsklinga. Förutom de andra fördelar som lien har.

  • Ylva Lundin

   Tack Dan! Kul att du återkommer och läser. Det som också är intressant är om man tar in kostnaden för röjsågen och drivmedel. Hur många lönearbetstimmar krävs för att få ihop det? Dessutom tycker jag ofta att man blir lika trött i ryggen av röjsåg som lie fast än har vi inte övat upp oss så vi kan hålla samma tempo som i filmen 😉

 2. Emma Falk

  så spännande att läsa. Här på gården finns några liar sedan innan. Själv har jag med mig en lie som jag fått av min far. Han i sin tur har fått den av sin farfar har jag för mig. När jag var liten lärde far mig att använda den när han några gånger/år slog en remsa utanför vår villatomt. Själv plockade jag fram den och slog området runt min gamla lilla odlingstunnel (gammal vall) med bebis i sele på ryggen. Jag behöver definitivt jobba på tekniken och slipning behövs. Men jag fick jobbet gjort!

  • Tomas H

   Om man vill bevara ett gammalt lieblad så är en bra ide att strycka på nått slags fett, typ linolja, inför hösten. På så sätt förhindrar man att rost bildas.

   • Ylva Lundin

    Ja, vi försöker göra det med alla våra verktyg på hösten. Det är dock inte alla år det blir gjort. Ibland kommer det saker emellan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑