Det är en sorglig dag idag. Lindbloms frö, där vi köper merparten av vårt utsäde, har brunnit ner. Värst är det förstås för familjen och ägaren samt de anställda på företaget men det är också en stor sorg för alla småskaliga grönsaksodlare varav många liksom vi köper merparten av sina fröer från Lindbloms.

Någon har tagit sig in i företaget och anlagt branden och tydligen har det brunnit på tre ställen. Polisen rubricerar branden som mordbrand men som tur var så kom inte någon människa till skada.

Lindbloms frö säljer både till hobbyodlare och till småskaliga grönsaksproducenter och har specialiserat sig på ekologiska fröer. De har ett brett utbud och vi har alltid varit nöjda med deras fröer och gillar många av sorterna de säljer. Alla fröer är förstörda just när företaget hade börjat få in beställningar inför nästa säsong.

Det kommer förmodligen att bli svårare att få tag på ekologiska fröer inför nästa säsong. Precis som vi väljer att bereda våra skinn på Tranås skinnberedning eftersom beredningen då sker i Sverige har vi valt att köpa våra fröer från svenska fröfirmor. Det blir ofta billigare att köpa fröer utomlands men vi tycker att det är viktigt att ha kvar svenska fröleverantörer.

Branden i Lindbloms frölager kommer visar på vår sårbarhet. Vi blir lite oroliga inför nästa säsong då vi kommer att få svårt att få tag på vissa av våra favoritsorter. Fröer är det som vi är beroende av för vår odling. Vi använder inte konstgödsel och inte kemiska bekämpningsmedel så den sårbarheten har vi inte men fröer klarar vi oss inte utan. Vissa grönsaker kan man ta egna frö på utan att det är speciellt jobbigt men många sorter är besvärliga att odla frö till själva. Vi har inte heller den extra tid som krävs för en sådan verksamhet.

En annan sak som är bra med Lindbloms är att de har så bra information på sina fröpåsar. Det står t.ex. vad 1000 frö väger vilket man behöver veta när man ska så med såmaskin. Då behöver man väga fröerna före och efter sådd för att ha koll på hur många fröer man har sått. Den informationen har de flesta andra firmor bara på sin webbsida och det blir bökigt att behöva kolla där.

När vi odlade på hobbynivå köpte vi de mesta fröerna från Runåbergs och sedan vi började odla för försäljning har vi även köpt en del fröer från Semenco. Båda företagen är bra på ekologiska fröer. Nu blir det till att sätta sig och kolla över hur vi ska få ihop årets beställningar.