Den vackraste månaden på året när allt vaknar till liv och grönskan känns överväldigande är också den månad då vi har en kraftig arbetstopp. Det är så mycket som ska göras. Vi skulle vilja skriva massor av blogginlägg men tiden räcker inte riktigt till.
I odlingarna ska allt planteras ut och sås samtidigt som ogräset börjar sitt anfallskrig. Vi följer planeringen vi gjorde i oktober 2022 och är väldigt glada över att vi har den att hålla oss till för annars hade det blivit kaos. Med det sagt så görs vissa justeringar för ibland misslyckas sådder totalt och behöver sås om eller plantorna växer på för bra så de behöver komma ut tidigare än beräknat. Avsteg görs alltså men de är ganska få och inte så stora.
I växthuset har morötterna satt fart liksom grobladen och andra ogräs. Vi har just nu tre praktikanter; MajaStina, Britt och Erika och de får träna effektiv ogräsrensning i växthuset när det är regnväder och utomhus när solen skiner.
Spenaten i växthuset har gett en bra skörd och är slutskördad. Det blir stora fina blad som man inte riktigt är van vid i affären där de ofta skördar spenat som babyspenat.
Sockerärterna har börjat blomma efter det att den här bilden tog och vi ser fram mot att få äta de allra första. Det är första gången vi sår sockerärt i växthuset men det kommer vi att göra fler år.
Spetskålen har börjat knyta sig. Vi hade hoppats på att kunna skicka det med prenumeranterna på onsdag men det lär inte gå utan det får vänta till veckan efter.
Tomaterna är utplanterade och ska bindas upp. Det har varit ett svårt tomatår i år och vi har inte alls det överskott av plantor som vi brukar ha. Nu är det precis så det räcker till våra sex rader.
Ute har vi satt nästan all lök och den kommer upp fint. Lök är bästa stället att öva ogräsrensning på. Att lära sig att gå med rensjärnet och följa raden utan att ta död på plantor och försöka få upp tempot är nog en av de viktigaste sakerna jag kan lära ut till praktikanterna. Effektiviteten i varje moment är det som avgör hur stor yta du hinner med att odla och om du kommer att klara dig ekonomiskt på det du gör.
Vi har börjat flisa våra gångar för att få en bättre situation när det gäller ogräset. I år prioriterar vi gångarna i kålkvarteret och där prioriterar vi gångarna där vi ska hålla fast kålnätet med sandsäckar. Där brukar vi annars ofta förlora kontrollen över ogräset.
I stort sett alla kålplantor är utplanterade. Ungefär 200 är sedan dess uppätna av sniglar. Förodlingen av kålplantor har gått trögt i år så vi har inte tillräckligt med plantor att ersätta de uppätna med. Vi sår därför nya plantor allteftersom nu när det börjar bli gott om plats i förodlingen. Förmodligen kommer vi även i år till slut att stå med för många plantor.
Purjolöken är i jorden. Vi sätter purjo i tre rader med en purjolökspinne. Den kör vi ner 20 cm djupt och där stoppar vi i plantorna. Vi försöker få våra purjolöksplantor så stora som möjligt så att de inte drunknar i hålen. På detta sätt så slipper vi kupa och kan odla tre rader i varje bädd istället för två.
De dagar som Jonas är på sitt lönearbete har jag även hand om wwoofarna på förmiddagarna. Då får även de träna på ogräsrensning och annat som praktikanterna ska lära sig.
Det är trevligt för alla att jobba tillsammans och det blir många olika samtal både om det vi gör och om tillståndet i världen.
När Jonas är hemma och jag har praktikanter så brukar han ta hand om wwoofarna så att jag kan prata svenska med praktikanterna. Det är en hel del saker som är lättare att förklara då.
När vi inte har praktikanter så händer det att vi inte jobbar alls i odlingen för vi har ju så mycket annan verksamhet som ska skötas. Lammen ska ses till och några ska fortfarande ha flaska trots att de nu är utflyttade på bete. Alla stängsel ska ses över på våren och lagas och fixas till.
En del av vinterns projekt har ännu inte blivit helt färdiga. Balkongräcket är klart och idag plockade vi ner ställningen som stått vid gaveln i tre år bara för att plocka upp den på framsidan istället för där ska vi sätta upp solvärmepaneler som kommer i juni. Innan dess ska taket fixas till.
Vi har påbörjat men inte avslutat vårt nya badrum så där målar vi ibland på kvällarna.
Vi ska för första gången lägga om en lite större vall så vår granne har hjälpt oss att plöja och sedan har Jonas harvat ett antal gånger inför sådd.
Maj är dessutom en månad då många vill arrangera saker så vi har haft öppen gård under Mathantverkssafarin, deltagit i Bjärkebygdens trädgårdsdag och säsongsstartat gårdsbutiken. Vi ska denna vecka också köra igång prenumerantsäsongen och ordna en prenumerantkväll. Under maj månad är det hektiskt, roligt och omtumlande.
Det är härligt när säsongen kör igång igen och vi är glada att ha mycket folk på gården igen.
När vädret växlar från varma soliga dagar till snöfall så känner man ömsom att man planterat ut för tidigt och ömsom att man är för sen. Vissa plantor har blivit kanon och andra har vi misslyckats med helt.
Går det att ansöka om en längre maj nästa år?
Jag är ändå förvånad över att inte fler odlar lök från frö, det ger ju möjlighet till ett mycket större utbud, även om det är en del arbete med förodling