Idag fick jag (Ylva) ett mail från ALIS Talboksmedel där de berättade att vår bok Odla till försäljning har blivit efterfrågad av personer med syn- och läsnedsättning som inte kan läsa tryckt text.

Myndigheten för tillgängliga medier har därför beslutat att vår bok ska finnas tillgänglig som talbok på www.legimus.se. Det gjorde mig verkligen glad eftersom jag vet hur mycket sådant kan betyda då jag själv hade svåra läs- och skrivsvårigheter under min uppväxt.

Hela lågstadiet fick jag gå till en gubbe i källaren vilket jag tyckte var enormt pinsamt och fick mig att tro att jag var korkad. Till slut lyckades jag utverka att jag fick börja skolan en halvtimme innan så att jag slapp bli hämtad i klassrummet utan kunde smita upp i korridoren från källaren utan att någon märkte det. Högstadiet och gymnasiets skrivuppgifter var en enda lång plåga där jag använde mer tid att slå upp stavning av ord i ordlistor än att faktiskt skriva uppgiften. Att lära sig tio engelska glosor i veckan tog timmar och jag stavade ändå fel när det väl kom till kritan. När jag läste till lärare för länge sedan var svensk rättstavning den tenta jag körde på och inte bara en gång.

Jag är av den envetnare sorten och gav inte upp och genom enorma mängder läsning och skrivning har jag lyckats bemästra mina svårigheter så att jag idag utan att tänka skriver de flesta inläggen på den här bloggen och det utan att slå upp ett enda ord. Jag kan fortfarande inte stava till aborre och gittarr men det är inte ofta bloggen handlar om något av det så det må vara ok.

Att någon därute med läs och skrivsvårigheter har bett om att få läsa vår bok gör mig därför mycket glad. Jag hoppas att vederbörande kommer att gilla vad hen läser och jag vill tacka Myndigheten för tillgängliga medier för att ni underlättar för människor som behöver sträva på mer än andra där ute.

Tänk om den hjälpen hade funnits när jag var barn. Tänk om det funnits datorer med rättstavningsprogram. I stället fick vi skriva med blyerts, slå upp alla ord i ett boklexikon för att sedan renskriva med bläck. Trots det var mina uppsatser alltid fulla med röda markeringar på felstavade ord. Det förvånar mig än idag att jag inte gav upp.

Nu finns alltså Odla till försäljning del 1 och del 2 inlästa och tillgängliga för alla som har Legimus. Del 1 är 8 timmar och 19 minuter lång och del två tar 9 timmar och 33 minuter att lyssna igenom. Inläsarrösten kallas för Ylva – men det är inte jag.