I eftermiddag har jag (Ylva) varit på träff inom Hushållningssällskapets mentorsprogram. Det var första gången alla mentorer och alla adepter träffades. Vi var inbjudna till Sutip Austad som driver Austads gård i Spekeröd.

Vi hälsades välkomna av Marie och Ida från Hushållningssällskapet och sedan fick alla presentera sig innan vi fick lyssna på Jonas Ringqvist som berättade om Bossgårdens försök med gröngödsling. Det är alltid intressant att höra andra odlare berätta om sina odlingar.

I Sutips växthus växer sötpotatis och en mängd asiatiska och svenska kryddväxter.

Odlingen riktar sig främst lyxrestauranger och säljs via grossister. I bäddarna växte krasse, grönkål, rädisa, rödbeta men allt skördas som små späda blad. När en gröda är skördad lyfts det översta lagret med jord bort och ersätts med ny plantjord som köps in.

Skotten skördas ett och ett och säljs i askar om t.ex. 50 gram för ett relativt högt kilopris.

Vi fick provsmaka den ena grödan efter den andra.

En verksamhet helt inriktad på restaurang blir naturligtvis sårbar i pandemitider så försäljningen direkt till kund via egen gårdsbutik har ökat under de senaste åren.

Det är en helt annan typ av odling med mycket högre insatskostnader i form av jord på säck, fröer och annat än vad vi själva använder och varor som mer är till för ögat än för att mätta magar men intressant att se och höra.

Sutip odlar en hel del växter som jag inte hört talas om som den här Mexikanska potatisen. Den smakade som ett mellanting mellan gurka, morot och potatis.