Idag var det den årliga vårmarknaden på Nolbygård. Där var massor av folk och ett 30-tal försäljare varav sju som sålde mat. Jag brukar försöka åka på Nolbygårds marknader för jag tycker det är så mysigt men idag hade jag även ett annat syfte. Jag ville dels se hur många matförsäljare där fanns och dessutom prata med dem för att se om de var intresserade av att vara med på sommarens matmarknad. Jag gick runt och informerade och alla matförsäljarna var väldigt positiva. Även om det bara var sju matförsäljare så var det just den typ av blandning som vi vill se på Nolbygårds matmarknad till sommaren. Dels rutinerade företagare som Vedugnsbageriet i Brobacken och Gäsene ost, dels privatpersoner som tjänar lite extra pengar på att baka bröd och göra sylt, saft och marmelad. En tanke bakom Nolbygårds matmarknad är ju att öka den lokala produktionen av mat. Det finns för få matföretagare i närområdet men om alla de privatpersoner som säljer lite grann ibland vid olika tillfällen ser att det finns en plats att sälja på varje lördag så kanske de vågar ta steget och satsa mer. Att starta företag och skala upp sin produktion kanske inte känns lika långt borta om man vet att man har möjlighet att få sålt det man producerar varje lördag hela sommaren. Träffar man mer rutinerade matföretagare varje lördag och får en chans att diskutera regler, möjligheter och svårigheter med dem så kanske man till slut inser att det finns en framtid som matföretagare.

En sak som jag gör inom projektet är att ta fram en fyrsidig broschyr för människor som säljer primärprodukter vid enstaka tillfällen och vilka regler som gäller då. Livsmedelsverket har redan en sådan broschyr men jag vill förenkla den och peka på de möjligheter som finns. Därför har jag haft ett möte med tjänstemännen på Miljö- och hälsa på Alingsås kommun och kontrollerat vilka speciella regler som gäller för Alingsås. Ett utkast till broschyr är nu färdigt och skickat till tjänstemännen så att de ska kunna kontrollera att jag inte har missuppfattat något. Bilden som växt fram för mig är att det finns väldigt många möjligheter till småskalig försäljning utan att man överhuvud taget behöver anmäla det man gör till kommun eller länsstyrelse.
När vi funderat över Nolbygårds matmarknad har vi haft de franska matmarknader vi har besökt i tanken. En plats dit man kan gå för att den är så trevlig och för att köpa bra mat producerad av de som säljer den. Då kan man fråga om tillagning, produktion och få tips och råd. Ägg, honung och grönsaker är sådant som naturligtvis kommer att finnas men jag har även blivit kontaktade av människor som säljer lammkött, korvar, bröd, ost och idag träffade jag till och med en svampkonsulent som sålda svampprodukter av olika slag. I förlängningen kanske någon som fiskat för många abborrar eller gösar eller en jägare som skjutit för många rådjur kommer att stå på marknaden och sälja sina produkter. Vi får se.
 
Platsen Nolbygård känns helt rätt vald för en matmarknad. Trevlig miljö och trevliga verksamheter runt omkring. Jag tog en fika på överfulla, fantastiska Nolbygårds ekobageri och café där Lasse huserar. Jag pratade med Maria som driver Ullabutta med fantastiska kläder på övervåningen i huset och var även inne en sväng på Hus till hus där man hittar så mycket vackra fönster och andra byggdetaljer. Allt känns hållbart, sjysst och trevligt.
Valter Samuelsson som driver Hus till hus tillsammans med sina barn är en av huvudaktörerna bakom Nolbygård. Jag har hela tiden varit helt övertygad om att platsen är rätt och idag under marknaden kändes det ännu mer så. En gammaldags gårdsmiljö på cykelavstånd från centrum. Det känns som man är på landet trots att det är köplador och stora företag runt omkring inhysta i plåtbyggnader. 
Pratade med en hel del besökare också och träffade inte någon enda person som tyckte att Nolbygårds matmarknad lät som en dålig idé. Kommentarerna var snarare i stil med:
– När öppnar ni på morgonen? Då får man nog vara tidigt ute om inte allt ska vara slut.
Jag känner att intresset för lokalproducerad bra mat är större än på mycket länge. Det känns väldigt bra inför sommaren.