Snart är vi klara med nya hönshuset som är inhyst i en krockad husvagn. Det återstår att sätta upp nät mellan hönsens del och förrådsdelen samt att täta ett hål efter tv-antennen och ett hål i väggen.

Vi har byggt kollektivreden med utrullningsfunktion. Det tog ett tag innan vi kom på hur bygget skulle göras. Vi började med att göra en ritning men byggde också en minimodell för att bli klara över vad som behövdes sågas till och vilka storlekar de olika skivorna behövde ha. Det kanske ser lite taffligt ut men var till stor hjälp för att tänka. Vi har i stort sett bara använt den gamla inredningen från husvagnen till bygget. Det är hårda skivor som vi tänker oss ska göra det svårt för eventuella kvalster att gömma sig. Två våningar med ett kollektivrede i varje. Flera vi pratat med tycker att det fungerar bra med kollektivreden. Om det visar sig att hönorna inte gillar det så får vi sätta upp mellanväggar.

Vi byggde redena i verkstaden för att det var lätt med närhet till sågar och andra verktyg. Bygget blev ganska tungt men om två bar var det inte några problem att bära upp det till husvagnen. Synd bara att det var för brett för att få in genom dörren… Tur att allt var ihopsatt med skruv så att det var enkelt att ta bort äggfacken på baksidan för att få in redena. De kunde sedan skruvas tillbaka på plats.

Nu kommer vi lägga en plastmatta i botten på redena så att det är lätt att ta ut och spola av. På baksidan finns lock som är fästa med gångjärn så man enkelt kan plocka ut äggen. Tanken är att vi med utrullningsreden ska få renare ägg. Ibland när vi kommer och plockar ägg så är många smutsiga. Vi kan inte sälja smutsiga ägg och eftersom vi inte får tvätta äggen så har vi ett litet problem. Äggskalen har mängder av små porer som släpper in vatten, så äggen kan ”putsas” men inte tvättas.

Nu ska vi pröva om vi på detta sätt får ett mer effektivt system. Målet med vår verksamhet är att få den att gå runt så vi inte behöver arbeta så mycket på andra ställen. Ägg är en av de saker som betalar sig och som gör att vi kan få en liten inkomst så därför vill vi kunna ha två hönsflockar. En i husvagnen och en i vårt vanliga hönshus.