Nu är andra omgången wwoofare i full gång. I söndags kom Corentin från Belgien och i måndags kväll kom Mel och Rose från Nya Zeeland. Klockan åtta på dagarna börjar de jobba. Första uppgiften varje dag är att gräva upp fem skräppor med rötterna. Det är ett väldigt tråkigt jobb så därför blir det bara fem. Det innebär dock att 20 skräppor grävdes upp i morse eftersom vi var fyra personer. P1150241Därefter blir det grävning av bäddar. Det är också ett ganska tråkigt jobb och man orkar inte hålla på för länge. Vi höll på med var sin bädd men räknar man samman ytan vi grävde så blev det nog en bädd gjord idag trots att vi bara höll på fram till fikat. P1150244Vi hittade två mördarsniglar som vi gav till Agneta och Anni-Frid. Vi har mördarsniglar men än så länge upplever jag åkersniglarna som ett större problem trots att de är så mycket mindre.

Fika är något som alla wwoofare uppskattar och som de flesta av dem känner till om Sverige redan innan de kommer hit till vår gård. Det är en bra stund att hämta lite kraft och prata igenom vad man ska göra resten av dagen. Vi passade på att gå igenom wwooflistan där vi antecknar allt som kan göras så att de har en del att välja mellan. P1150268Förmiddagarna ägnas oftast åt trädgården men därefter kan de välja vad de vill lära sig eller vad de vill hjälpa till med.

Efter fikat rensade wwoofarna var sin bädd där plantorna kommit upp och fyllde på med frön eller plantor där det var hål i raderna. Sniglar och annat gör att några plantor försvinner eller blir dåliga och då är det bra att ha ersättningsplantor av rödbetor eller extra frön av bönor.

Sedan använde vi bredgrepen för att förbereda en lång bädd för majsplantering i morgon. Ytan rensas från synligt ogräs men gås inte igenom lika noggrant som de vanliga bäddarna. Därefter jämnas ytan till och i morgon kommer wwoofarna att täcka ytan med hästgödsel som de myllra ner och sedan vattna för att slutligen täcka med nedbrytbar plast.

Sedan var det dags för lunch och därefter väljer wwoofarna vad de vill göra från vår wwoof-lista. P1150248Idag valde de att bygga myggnät till wwoofhusets fönster så de slipper få in så mycket flugor och mygg. P1150265Ett myggnat till sovrumsfönstret och ett till ett utav fönstren i vardagsrummet. Båda passade.P1150255

Corentin hann också med att snickra några biramar. P1150257

Vi såg också till att de har var sin fungerande cykel så de kan ge sig av på utflykter när de har ledigt på helgerna och på vardagar efter två.

I morgon ska vi jobba utanför gården hela dagen båda två. När vi kommer hem från jobbet kommer ytterligare femton skräppor vara uppgrävda, mer bäddyta grävd och alla majsplantor planterade. Dessutom vet vi att någon är hemma ifall det skulle hända något med djuren. Det känns nästan för bra för att vara sant.