Idag har jag varit för mig själv och jobbat. Så här års jobbar jag halvtid med att samordna Framtidsveckan i Alingsås. När jag vaknade i morse var det nio minusgrader och det kändes inte helt optimalt när man ska stå ute och såga så jag började jobba inne vid datorn med olika Framtidsveckegrejor efter att jag hade skött om djuren men efter kaffet så hade temperaturen stigit och solen tittade fram. Det är en oerhörd lyx att kunna styra sin arbetstid. Efter några timmars jobb blev jag trött i armarna och då gick jag in och jobbade ett pass vid datorn igen.

Magnus är den som arbetsleder träarbetet på växthuset så oftast väntar jag tills han kan vara med men idag skulle 12 stycken stolpar tillverkas och igår hade vi gått igenom hur det skulle göras.

Hörnstolparna kommer vi att bygga i 4″4″ men resten kommer att göras i 3″3″. Hörnstolparna fäster vi i upphuggna hål i syllen och där vill jag att Magnus är med så det blir rätt men de övriga 12 stolparna ska vi fästa halvtihalvt. Det innebär att vi tar bort hälften av stolpen och sedan gör vi motsvarande urtag ur bottensyllen och hammarbandet för att fästa stolparna. Vi har inte helt räknat ut hur höjden än så jag kunde bara förbereda ena änden på stolparna.

Först måste man såga rakt i änden. Finns det sprickor eller stora kvistar så får man såga bort dem.

Med en vinkelhake ritar man först ett streck innanför det man vill ha bort och man ritar också ett streck på båda sidorna.

Strecken på sidorna är till för att få snittet rakt hela vägen.

Med en vanlig fogsvans sågar man några millimeter rakt över stolpen.

Sedan följer man strecket ner längst sidan och sågar någon millimeter där också hela vägen.

Sedan gör man likadant på motstående sida.

Därefter kan man såga hela vägen ner. Nu kommer fogsvansen att följa de försågade linjerna.

När man sågat rent kollar man så man får kärnan utåt. Där är virket hårdast och lämpar sig bäst för att vara utåt där regn och vind kommer åt.

Sedan mäter man ut var stolpen ska delas av.

Med ritsen markeras hälften.

Ritsens streck blir så svagt så det blir lättare att se om man fyller i med blyerts.

Sedan sågar man precis som när man sågade av ändan fast denna gång bara ner till ritsens streck.

Magnus jobbar bara med handverktyg men eftersom jag var själv idag så fuskade jag med vår nya Makita i nästa moment.

Den går att ställa in så man sågar precis så djupt som man önskar.

Ja lade fem stolpar bredvid varandra och sågade flera perfekt djupa snitt i den delen som ska huggas bort. Jag sågade dock inte det innersta snittet med Makitan utan med fogsvans då det är väldigt lätt att det inte blir perfekt rakt. Övriga snitt spelar dock inte någon roll.

Sedan tog jag en stor träklubba och slog på de uppsågade delarna som då ganska enkelt lossar.

Delarna kan sedan plockas bort en efter en.

Ytan som inte blir perfekt måste fixas till.

Allt trä ner till ritsens linje ska bort.

Magnus använder oftast yxa här men jag tycker det är så lätt att hugga fel så jag tog stämjärn och gummiklubba istället.

Hela ytan huggs så ren man kan.

Sedan tas det sista med två olika hyvlar.

Ytan blir inte perfekt men jag hoppas att jag får godkänt i morgon när Magnus kommer tillbaka.

Tolv stolpar färdiga i ena änden. Ju fler jag tillverkade desto bättre gick det.