Igår råkade vi på en annons om rött tegel som bortskänktes så idag så har Jonas hämtat första lasset efter jobbet. Det innebär att vi förmodligen kommer att mura en bakvägg på växthuset. Tanken med det är att stenen lagrar dagsvärmen och nattsvalkan så att växthuset får jämnare temperatur över dygnet. Förhoppningsvis innebär det mindre frostrisk och dessutom blir det väldigt snyggt. Jag har länge drömt om detta men röda tegelstenar har blivit dyra även begagnade och det går åt många sten till en hel vägg.

Jag och Magnus har fortsatt med bygget idag. Det har varit mycket mätande och räknande för att försöka fundera ut vilka rutor vi kan använda för att få tillräckligt bra taklutning. Det är roligt att jobba med Magnus för han har många fiffiga verktyg. Den här ritsen (heter förmodligen något annat) använde vi för att mäta ut var vi ska göra urtag i bottensyllarnas delar.

Längst med ritsen tas sedan trät bort med stämjärn, yxa och hyvel.

Den här fiffiga amerikanska borrmaskinen drivs av två handvevar. Fördelen med den är att man vet att hålet blir lodrätt vilket kan vara svårt om man borrar med en vanlig borrmaskin.

De borrade hålen bearbetades sedan så vi fick ett fyrkantigt tapphål som går genom båda bottensyllarna i hörnet. Tanken är att vi där ska sänka ner hörnstolpen.

Vi spände ett snöre längst långsidan för att mäta in så att alla delarna låg rätt. I morgon ska jag tillverka alla stolparna och sedan ska jag och Magnus jobba vidare på fredag.

Den röda plåtväggen som syns till höger kommer alltså i framtiden förhoppningsvis att täckas av röda tegelstenar. I mitt huvud kommer det att bli ett fantastiskt fint växthus.