Det går framåt med växthuset men aldrig lika snabbt som man vill. Vi tillverkar del efter del men det är många delar som måste vara klara innan man kan sätta upp något ordentligt.

Jag har lärt mig göra tappar, tapphål, urtag och avslut på taksparrar. Vi jobbar med yxa, stämjärn, bandkniv och klubba och det går snabbare och snabbare för varje sak man gör. Jag är inte lika snabb som Magnus än och det blir inte lika perfekt men det är roligt att se att man utvecklas.

I tapphålen ska stolparna ställas ner. Det är viktigt att hålet motsvarar tappen på stolpen och att sidorna på både tapp och hål är raka. På varje kortsida blir det fyra stolpar som fästs på detta sätt. På långsidan har vi gjort en enklare variant.

Bottensyllen sätts fast med en avkapad gängstång som borrats ner och fästs i muren.

I syllen har vi gjort en nedsänkning för en fyrkantig bricka och en mutter som vi skruvat åt.

Bakre väggen kommer till att börja med utgöras av lutans plåtvägg men så småningom ska vi mura en röd tegelvägg där för värmelagring.

Vi har satt upp gaveln provisoriskt för att se att allt är ok och sedan tagit ner och justerat det som behövts.

Bandkniven kommer då till användning ihop med hyveln.

I hörnen möts långsidans hammarband med halvt i halvt urtag med en bjälke i kortsidan som också har ett halvt i halvt urtag. Hörnstolpen har en tapp som går igenom tapphål i både hammarbandet och bjälken.

Taksparren som binder ihop gaveln fästs i den gamla lutan.

Den dras fast av en genomgående gängstång med bricka och bult på vardera sidan.

Första kortsidan uppe. Mittensektionen kommer att få två skjutdörrar och sedan ska det sättas in glas i sidopartierna. Min läxa till nästa gång blir att göra urtag till resterande stolpar på långsidan.