Praktikant

Så här i Coronatider med uteblivna wwoofare så känns vår nya praktikant som en tjänst från ovan. Carina har en gård i Hemsjö där hon tänker starta ett andelsjordbruk så nu går hon utbildning på Angereds Gård i Market Gardening.

Hon har varit hos oss i två dagar och vi har hunnit med en hel del redan. Vi startar dagen på verandan med en genomgång av vad vi ska göra under dagen och sedan avslutar vi dagen på samma ställe när vi reflekterar över vad vi hunnit med och tänker igenom om det finns ytterligare frågor.

Båda dagarna har vi börjat med att anlägga en ny bädd. Vi bredgrepar först hela bädden och sedan sätter vi oss ner och rensar bort allt rotogräs vi hittar. Vi identifierade maskros, kvickrot, tistlar, revsmörblomma och knäpparlarver. Allt vi vill ha bort. Ytan har varit täckt med plansiloplast så det var inte jättemycket ogräs synligt men kvickrötterna finns därunder när man vänder jorden med grep. Vi använder inte spade utan grepar eftersom vi vill spara så många maskar vi kan.

Sedan krattade vi igenom en bädd som legat som en falsk såbädd i två veckor. Det har inte varit så mycket idé då temperaturerna har varit för låga för att ogräset ska ha hunnit börja växa. I bädden fick Carina sedan pröva vår hemmagjorda lökdippler för att göra hål i våra uppdragna rader.

I hålen satte vi sedan ner sättlökar av en tidig sort som vi kommer att sälja som knipplök i början av säsongen.

Med en kratta gick vi sedan över bädden för att täcka över all lök.

Sedan anlade vi två nya falska såbäddar där vi kommer att sätta lök senare. Vi bredgrepade hela bädden, hämtade gödsel från gödselplattan som vi la i bädden, strödde över stenmjöl och krattade till bädden så den blev hyfsat jämn.

Därefter krattade vi igenom ytterligare två bäddar som legat som falska såbäddar i två veckor och drog upp rader. Vi sådde rödbetor i båda bäddarna. Vår såmaskin Jang är en utmaning och det var svårt att få till rätt antal frön i bädden. Vi fick helt enkelt köra över med såmaskinen flera gånger för att få rätt antal frön.

Vi har också hunnit med att rensa en bädd och så bondbönor och sått ett brätte sallat och fyra brätte vitkål. Carina har med sig en lista med saker som vi ska titta på och gå igenom under praktiken så vi hann även med att diskutera försäljning och marknadsföring under arbetet. Det känns som vi hann en hel del på två halvdagar. I morgon kommer ytterligare en praktikant.

2 kommentarer

 1. Carina Hembäck

  Hej Ylva!
  Vilken bra sammanfattning och logg med foto över våra arbetsuppgifter dessa dagar!
  Lämnar jag nåt i den stilen till min huvudlärare på Naturbruk när praktiken är slut blir det ett utmärkt resultat 🙂 Tack för ett proffsigt bemötande
  //Carina

  • Ylva Lundin

   Kul att du är nöjd Carina! Det blir nog fler inlägg vad det lider 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑