Igår var Jocke här och hjälpte oss med det allra sista för att vi ska få igång vårt kylrum inför säsongen. Han har varit här förut och gjort det mesta men sedan hade vi hit en elektriker som gjorde elinstallationen och nu behövdes det toppas upp med köldmedium och kollas så allt var ok.

Jocke är kyltekniker sedan många år och vi är väldigt glada och tacksamma för att han tar sig tid och hjälper oss igång.

Det har visat sig under installationen att ett kylaggregat är betydligt mer komplicerat än ett kylskåp, även om funktionen och tekniken är ganska lika. Kylaggregatet har dubbla fläktar på förångaren i kylrummet för att sprida kylan och en fläkt på utsidan för att bli av med värmen. Om den sista fläkten inte funkar så kommer köldmediets temperatur att bli så hög att en smältsäkring släpper ut gasen. Inte bra. Det finns tre pressostater för att styra aggregatet. Det finns kanske en eller flera i ett kylskåp men i så fall är vi lyckligt ovetande om det.

Hur som helst så säger Jocke att det är ett fint aggregat och det är dessutom fyllt med ett köldmedium som kommer att vara tillgängligt i många år till. Inte självklart när man handlar på Blocket.

Nu är kylrummet klart och vi kan ställa in det på vilken temperatur vi vill. Målet är någonstans mellan 2-4 plusgrader och det kommer att göra stor skillnad när det gäller att förvara och lagra grönsakerna under kommande säsong.