På gården finns ett gammalt hönshus som inte varit i bruk på många många år. Det är invändigt putsat med kalkbruk och sedan tyvärr lagat med cement. Vi har funderat fram och tillbaka på hur vi ska göra med väggarna – om vi ska klä  dem med skivor eller putsa med något bruk. Till slut bestämde vi oss för att putsa med kalkbruk och därför har vi fått knacka ner cementlagningarna som satt hårt som berget. P1080556Idag kom Valter som är duktig på att mura för att hjälpa oss och visa hur man gör. Han hade med sig en tombola för att blanda bruket i och två spänner med verktyg. P1080560Tombolan fick en översyn innan vi kom igång med brukblandandet. Kalkbruk är mjukare än cement när det väl är klart. Det tål inte slag och stötar lika bra som cement men blir det skador på det så är de inte heller lika allvarliga utan lättare att laga och bättra på.P1080559Sara och Guillaume var också med och hjälpte till. Vi började med att titta på de miserabla väggarna och fundera över hur vi skulle laga och fylla i sprickor. P1080561Sedan fick vi lära oss att blanda bruk i tombolan till rätt konsistens, att slänga på bruk på väggarna så att det fastnar med hjälp av murslev eller att försöka få det att fastna genom att använda en putsbräda och dra uppåt. P1080564Det som såg väldigt lätt ut för Valter var inte lika lätt för oss andra men det var väldigt roligt när man väl fick till snärten så att bruket fastnade. P1080569

Ibland satt det kvar och var lätt att stryka ut och ibland så ville det inte fastna hur man än gjorde. Ju längre vi höll på desto duktigare blev vi.

P1080575

Stora bitar av väggarna har inte något bruk kvar alls medan det på andra ställen är hål och stora bitar borta.

P1080580När putsen suttit en stund för att torka var det sedan dags att använda murarborsten för att med lite vatten stryka över ytan för att jämna till den. Vi fick även till det ganska snyggt runt fönstren. Tyvärr så hade vi köpt för lite bruk så den riktiga finishen får vänta till en annan dag.

P1080587