Nu är såplaneringen inför 2024 äntligen klar, tre veckor försenad. I excel-dokumentet som finns för nedladdning längst ner i inlägget hittar du alla sådder och andra åtgärder som vi gör under säsongen på Östängs Gård. Använd det gärna om du tror du har nytta av det.
De senaste åren har jag gjort såplaneringen i en liten stuga i Tylösand direkt efter sista grönsaksutlämningen och det har känt som en modell som verkligen passar mig. Då har jag allt i färskt minne och behöver dessutom vara i fred och tänka tankar till slut. Tio dagar i en liten stuga i Tylösand är perfekt ur så många aspekter men i år ville det sig inte riktigt då jag direkt insjuknade i en elak förkylning och sedan från och med dag tre kombinerade den med en magsjuka. Hjärncellerna ville inte riktigt fungera under de förhållandena utan jag låg mest till sängs.
Det har varit en arbetsam säsong för oss eftersom vi håller på och bygger om värmesystemet vilket har tagit mycket av Jonas tid. Att bli sjuk så fort man tar ”ledigt” är något vi känner igen från åren som lärare men inte något som vi råkat ut för sedan vi blev bönder men nu ville nog kroppen säga mig något.
Till slut kunde jag i alla fall gå ut på kortare promenader och hjärnan började fungera igen så jag kunde börja men inte mer än så. Alltså blev planeringen försenad men det är ju inte hela världen då det är långt till januari då jag brukar beställa alla fröer.
Det första jag gör är att jag döper om såplaneringen från föregående år från ”såplanering 2023” till ”såplanering 2024”. Sedan försöker jag analysera säsongen som gått. Jag är inte världsbäst på att dokumentera men lite dokumentation finns trots allt. Jag tittar bland annat på om jag har skördat när jag trodde jag skulle skörda, om gödslingen jag beräknat har räckt, hur mycket ekonomi det varit i de olika bäddarna och så funderar jag över vad som har varit roligt och mindre kul.
Planeringen har stämt förvånansvärt bra. Någon veckas skörd hit eller dit har förekommit men på det stora hela så har jag skördat när jag trott jag ska skörda.
Jag är extremt sparsam med gödsel och det har trots det inte varit stora problem. Betorna behöver jag få upp storleken på så där ska jag fundera lite över näringstillförsel men i övrigt har det fungerat bra.
En sak som tar mycket tid i odlingen är skörd av bönor. Därför har jag bestämt att jag nästa år bara ska odla två bäddar vaxbönor och två bäddar gröna bönor på friland. Bönor säljer bra så det är inte ett ekonomiskt övervägande utan det är helt enkelt inte kul att skörda bönor. Det tar mycket tid och behöver göras tre gånger i veckan så det blir helt enkelt färre bönor nästa år. Jag vill fortfarande ha bönsådden utspridd och kommer därför att så halva bäddar för att kunna så vid lika många tillfällen som i år.
Något jag har gillat att odla är vitlök så där hade jag en tanke om att öka antalet vitlöksbäddar från tre till fyra men när jag tittar på ekonomin bakom vitlöken så ser den inte speciellt bra ut. Därför blir det inte fler bäddar nästa år.
Potatis skulle mina kunder vilja att jag odlade mycket mer men även där ser ekonomin per bädd rätt skral ut så det blir inte fler potatisbäddar. Jag skulle verkligen önska att någon annan kunde odla potatis i vår kommun så kunderna kunde få sin potatis på marknaden utan att jag behövde odla den.
En annan sak som jag kommer att minska till nästa år är antalet bäddar lök. Jag hade en idé om att jag skulle försöka ha lök, vitkål, betor, morot, palsternacka, purjolök och kålrot i lager över vintern så jag alltid hade något att sälja i gårdsbutiken och på REKO. Därför har jag odlat mer lök än vad jag säljer under säsong med mål att det ska räcka till nästa års färska lök. Samma sak med vitkål. Jag har bra lagringsduglig vitkål som håller fram till jag skördar den första vitkålen i maj. Problemet är bara att jag i år redan har sålt slut nästan all vitkål och alla betor och morötter och palsternacka är slut för länge sedan.
Det gör att jag nästa år kommer att odla mer morötter, palsternacka, purjolök och betor och så hoppas jag att det finns fram till jul i alla fall. Eftersom vi bestämt oss för att inte öka ytan vi odlar på så kan det innebära att vi helt enkelt tar försäljningspaus under jan-april. Det skulle kunna vara ganska skönt på sätt och vis.
I excelarket har jag en flik för varje skifte på friland och tre flikar för växthusen. När jag gått igenom och gjort en utvärdering så flyttar jag om blad och rader så att det passar nästa år. Jag dubblerar om jag vill ha fler bäddar av någon gröda och jag raderar när jag vill minska.
Vid varje bädd står grödan och hur mycket av bädden som grödan ska uppta. På nästa rad står varje åtgärd markerad med versaler. I vissa bäddar är det fler än en gröda och då skrivs grödan efter åtgärden i gemener.
De veckor som jag har praktikanter börjar vi alltid måndagen med att gå igenom alla bladen och skriver upp alla veckans åtgärder på en whiteboard. Då kan vi gå igenom om det är något nytt och får överblick över vad som ska göras och så prickar vi av efter hand.
När jag inte har praktikanter gör jag samma sak men på ett papper som jag har i fickan. Pärmen med såplaneringen är ett helt nödvändigt dokument och utan det skulle jag inte ha koll på någonting.
I pärmen, som i år är rosa, samlar jag också alla följesedlar på det jag beställt så jag kan gå tillbaka och se om jag t.ex. vill beställa mer av något. Jag har också annan dokumentation som jordprover, gödselberäkningar och så vidare så allt är lätt tillgängligt.
En omgång av såplaneringen plastar jag in och hänger i förodlingen för ibland behöver jag dubbelkolla något och då är det skönt att slippa springa in och hämta pärmen.
Känner du att du kan ha nytta av min excelfil så ladda gärna ner den. Den är fri att använda så som du vill. Tänk bara på att vår odling i zon 3 kanske har andra förhållanden än där du odlar så du anpassar dina åtgärder.
Tack för att du delar med dig. Intressant att jämföra med vår zon som är zon 2 – nordöstra Skåne. Dokumentation – inte heller min ”bästa” sida. Jag har provat några varianter och kommit fram till att jag måste göra detta direkt ute i fält för att det ska bli gjort. Man glömmer ju snabbt. Det började med lösa postit-lappar som sen blev ett block där jag rev ut sidorna för att ta med in och dokumentera efter arbetsdagen… du förstår hur många lösblad jag hittade i fickorna när säsongen började gå mot sitt slut och jag började bli trött. Så i år har jag burit med mig en liten anteckningsbok i fickan. Det har fungerat bättre och ”händelserna” under säsong kommer i kronologisk ordning när man sen återkopplar till årets odlingsschema. Hur gör du? Något annat knep eller bara ett bättre minne 😉
Det enda som verkligen fungerar är att ha praktikanter så man skärper sig 🙂
Då kan man avsluta dagen med att tänka igenom vad man gjort och skriva in det i pärmen. Men sen är det några veckor utan praktikanter och då går systemet åt pepparn. Det jag försöker nu är att ha en tom rad i såplaneringen i excel så jag prickar i om jag följer planeringen eller ritar en pil om jag inte följer planeringen. Vid åtgärder som inte står i planeringen gör jag en stjärna och skriver i marginalen. MEN skördevolymer dokumenterar jag inte alls. Jag ser i stället i slutet av året i IZettle hur mycket jag sålt av varje gröda och typ delar det per bädd – men problemet är att de grödor som går i kassarna inte kommer med då. Därför har jag ett blad där jag kan kryssa i vilken gröda som går i kassarna varje vecka men jag är grymt dålig på att fylla i det.
Det finns helt enkelt väldigt mycket förbättringspotential…
Tack för att du delar med dig av din lösning. Jag har också ett anteckningsblock i fickan men där har jag mer att göra listor och sånt. Kanske ska använda den bättre…