Sedan vi fick fiber dragen till gården har uppkopplingen till nätet varit stabil och snabb, men nu hade vi stött på problem. Fibern kommer in i det blivande badrummet och det är fel ställe. Detta måste lösas.

För några år sedan blev fibern indragen till det rum vi planerade att ha vårt kontor. Det är smidigt att ha fibern med det inkommande bredbandet i närheten av platsen som husets egna nätverk utgår från. Men sedan dess har vi ångrat oss. Det rummet där vi planerat att ha kontor kommer att vara badrum i stället vilket gör att den inkommande fibern inte alls är perfekt placerad.

Bredbandsfibern är en tunn tråd av glas där ljussignaler levererar ettor och nollor. Väl inomhus omvandlas det till elektriska ettor och nollor i en liten låda som ibland kallas för konverterare eller converter.

Här är en bild på konverteraren i blivande badrummet där fibern kommer in i huset. Här var det tänkt att mitt skrivbord skulle stå och då hade det inte varit något problem.

Problemet blev nu med vår ändrade planering att konverteraren hamnade alldeles där duschkabinen ska stå och konverteraren behöver ström. Vi vill inte ha ett vägguttag med ström alldeles vid duschen. Vad finns att göra?

Det visade sig att det finns en produkt som är till för just det här dilemmat och den kallas för villapatch. Det är en förlängning av fibertråden så att konverteraren kan placeras på en lämpligare plats. Den befintliga fibern kopplas ihop med en förlängning. Detta måste ske i skydd för vatten, damm och annat, så vi köpte en plastlåda som kallas för termineringsbox. Det fanns mindre och billigare än den vi beställde men efter lite telefonsamtal med firman så blev det den här eftersom den är vattentät.

Den kostar 563 kr plus moms. Firman som levererade villapatchen med tillbehör heter för övrigt Direktronik.

Så här såg det ut i konverterarens plastlåda när locket är borttaget. Fibern kommer in i övre vänstra hörnet, läggs i några varv och är fogad till en röd fiber. Den blå fibern är egentligen inte fibern utan höljet till fibern. Den röda visa bättre hur tunn fibern är.

Förlängningen av fibern sker med en glasfiber som är omsluten av ett ganska kraftigt hölje. Den är fyra millimeter tjock och det är mycket i de här sammanhangen. Det är bra att den är kraftig eftersom det gör det möjligt att fästa den vid väggen med vanlig kabelklammer utan att den skadas. För att dra den genom innerväggen fick en restbit från ett vattenrör duga.

Kontakterna för fiber är lite speciella. Det finns två typer av kontaktdon, SC och LC. De ser lika ut vid första ögonkastet men skiljer sig åt en hel del.

Här är en bild som jag lånat från Direktronik. SC till vänster, LC till höger. LC har samma typ av låsning som vanliga nätverkskontakter har. SC låser på ett annat sätt så den går att dra rakt ut.

Dessutom finns det för båda varianterna Simplex och Duplex. Duplex är en dubbelkontakt, lätt att känna igen.Det finns dessutom Singelmode och Dubbelmode. Efter efterforskningar fick jag intrycket av att det är singelmode som gäller numera. Det finns dessutom en specialare där slutytan är slipad i åtta grader men de var mycket dyrare så jag antog att de inte var något för mig. Det stämde.

Förlängningen av fibern kan beställas i lagom längder, i vårt fall blev det sju meter. Det visade sig vara ungefär en meter för långt med det gör inget. Överbliven längd lindas upp i de båda boxarna som har bra hållare för det. Det går inte att kapa fibern själv. Inte ens fingeravtryck är ok på någon av de optisk kontakterna.

Här syns den inkommande fibern upplindad i den nya termineringsboxen. Den sitter på en extra lucka som skruvas fast mot botten av boxen så att fibern är skyddad.

Sedan kunde den inkommande fibern kopplas samman med villapatchen via ett kontaktdon som också fick beställas. Termineringsboxen hade förberedda fästen för det kontaktdonet.

Så här ser termineringsboxen ut innan kablarna är fästa. Boxen är tydligt avsedd för utomhusbruk, därav nyckelhålet. Den borde inte få vatten på sig bakom duschkabinen men ett badrum är ett badrum.

Här är konverteraren på sin nya plats med en halv meter villapatch upprullad. Grundregeln är att ingen krök på fibern ska ha mindre radie än en snusdosa.

Det var lite nervöst när det var dags att kolla om vi fortfarande hade internet, men det var inga som helst problem.

Det finns förmodligen andra sätta att lösa det här problemet. Säkert både smartare och billigare, men det blev så här som vi gjorde. Det kostade oss totalt 1455 kr inklusive moms och frakt. Det var det värt!