Såplanering 2025

Nu är den ”klar” i alla fall som första utkast. Det är många odlingsåtgärder som ska stämma och planeras och även om jag utgår ifrån förra året så är det många anteckningar på det som gått bra och det som gått dåligt som ska vägas in. Jag har skickat in nytt jordprov och först när jag fått tillbaka resultatet på det så kan jag göra allting klart ordentligt. Planen finns för nedladdning längre ner om någon vill ha den som utgångspunkt för sin egen.

Som vanligt gör jag nästa års planering direkt efter föregående säsong i en liten stuga i Tylösand där inga ogräs är mina. För mig har det blivit ett sätt att få lite paus från odlingen, att göra ett riktigt avslut, utvärdera och dra nytta av de tankarna i den nya planen och sedan helt kunna släppa de tankarna för resten av 2024. Jag behöver inte tänka på odling mer i november och december (förutom att jag satte vitlöken i fredags.)

Planeringen är gjord i excel och har sju flikar för frilandsodlingen och tre flikar för växthusen. Över 80 tillfällen ska vi så och lika många ska vi plantera och sedan kommer alla direktsådderna på det. Vi odlar i zon 3-4

Egentligen är det inte så stora förändringar från föregående år. Den största förändringen är att jag ska sluta odla potatis i bäddarna. Jag vill inte gräva i mina bäddar och det har jag löst genom att odla potatisen under ett täcke av halm. Det har fungerat kanonbra i flera år men nu har sniglarna fått smak på potatis och därmed blir det inte längre en lönsam gröda att odla. Det är inte ett lätt beslut att ta eftersom våra kunder verkligen gillar vår potatis. Vi kommer att odla lite potatis till oss själva men då i jord utanför bäddsystemet.

Däremot ska vi odla mer majs. Majsen har sålt oerhört bra i år och kräver inte mycket skötsel. Dessutom producerar majsen mycket grönmassa dels i sig själv men också genom att vi sår in perserklöver/doftklöver under. Det gör att bäddarna är täckta med växande gröda även efter att majsen vissnat ner. Växande gröda som dessutom fixerar kväve. Klöver under majs fungerar kanon hos oss. Vi odlar även klöver under huvudkål men då väljer vi subklöver för att den inte ska ta över helt. Den har inte gått lika bra.

Efter majs 2024 kommer vi att odla broccoli och blomkål 2025. Vi har fört bort och komposterat majsstänglarna och lämnat klövern i bädden. Det verkar som om det är en bra förfrukt till just blomkål och broccoli. Vi har i år haft fantastiska blomkålshuvuden. Stora, friska, fina och goda, men däremot så har inte broccolin gått lika bra som vanligt. När vi tittar tillbaka så verkar det som om det är just klöver året innan som gör skillnaden eftersom kvävet omsätts snabbt. Hade vi lämnat majsstänglarnas rester i samma bäddar så hade vi förmodligen inte fått den effekten. Nu har vi istället dragit nytta av majsens höga kolinnehåll i våra komposter.

De sju första åren vi odlade på Östäng anlade vi ett nytt kvarter per år. Sedan starten har vi sålt allt vi odlat eftersom vi har ökat långsamt och kunnat bygga upp vår kundkrets på det sättet. Nu har vi sju kvarter med totalt 86 bäddar sedan tre år tillbaka. Vi kan och vill inte öka mer eftersom det här är vad vi hinner med om vi inte ska börja använda maskiner eller anställa människor.

Trots att vi inte ökat ytan på tre år så har vi ändå ökat produktionen varje år och vi ser att vi allteftersom vi lär oss mer kan öka den ytterligare. Vi blir helt enkelt bättre på vårt jobb.

Vi har dessa tre år undergödslat varje år, alltså tillfört mindre näring än vad som tas bort i och med skörden. När vi har haft rådgivare ute så har de varit lite frågande till hur vi kan få fram så mycket som vi får trots att vi tillför så lite näring. Skälet till att vi undergödslar är att vi ligger för högt i fosfor och att vi behöver föra bort mer näringsämnen i form av skörd än vi tillför gödsel. Vi vet att vi annars kommer att kunna få problem med mykorhizzan och därmed problem för de grödor som är beroende av det samarbetet. Nu har vi skickat in ett nytt jordprov och om det visar sig att vi lyckats kommer vi att kunna öka skörden ytterligare bara genom att öka gödselgivan lite utan att för den skull övergödsla. Det hade varit skönt.

I arbetet med att ta fram den nya såplanen så har jag i år skrivit ner mina reflektioner kring varje grupp grönsaker. Jag tänker att jag ska dela dem här på bloggen den närmsta tiden. Kanske kan någon annan odlare ha hjälp av mina tankar och kanske kan jag få hjälp av någon därute när jag tänkt fel. För att odla grönsaker till försäljning – det är inte lätt!

2 kommentarer

  1. Emma Vikström

    Grymt bra jobbat
    Och tack för att vi får ta del av allt
    Ser framemot reflektionerna framöver
    ❤️
    //Emma

    • Ylva Lundin

      Var så god. Kul att du uppskattar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑