Siri, Hanna och Emma

Våra första wwoofare har snart varit hos oss en månad och har på den tiden blivit ett gott gäng. Först kom Emma från Tyskland, dagen efter kom Siri från USA och två veckor senare kom Hanna från Nederländerna. Under några veckor på Östängs Gård har de blivit vänner men på lördag åker Emma hem.

Det är bra när wwoofare stannar länge. Tidigare hade vi två veckor som kortast vistelse men i år ställer vi krav på att alla måste stanna minst tre veckor för att vi ska acceptera dem. Vi känner att det är ett bra beslut då det tar tid att komma in i sysslorna och finna sig till rätta.

Det är så mycket att hålla koll på och vara med om och sällan är det samma syssla kommer tillbaka mer än vid något tillfälle förutom att ta hand om djuren som de gör varje morgon.

På morgonen gör vi ofta något som kräver lite muskelkraft eller energi som att täcka potatisen med ensilage.

Eller gräva igen ett hål där vi har dragit nytt avlopp.

Ovana muskler får bekänna färg och ofta blir wwoofare väldigt trötta i början vilket gör att vi försöker byta syssla ofta. Gräva igen hål blir dessutom väldigt tråkigt om man håller på för länge.

Här gör de i ordning en blivande rabarberbädd där vi i år har slängt ogräsrens och växtrester.

Att förflytta sten och skrot är också ok ett tag men inget man vill göra en hel dag så efter fikarasten är det dags att göra något annat.

Det kan till exempel vara att rensa kryddträdgården från gamla stjälkar och ogräs. Ofta har passet mellan fika och lunch något med odling att göra.

Då jobbar ofta praktikanter och wwoofare sida vid sida och även det blir ett utbyte och nya kontakter. Här planterar de alla tomatplantor i stora tunneln.

Ganska mycket tid går också åt till ogräsrensning. Här kultiverar de falska såbäddar för att så mycket ogräs som möjligt ska gro innan det är dags för den riktiga grödan.

När många plantor ska ut så är det skönt att vara många. Här är det dags för stora kålplanteringen då cirka 100 plantor per bädd ska planteras ut.

En del wwoofare har varit på andra gårdar men för andra är odling något helt nytt.

Att ta hand om våra djur är nog det som wwoofarna uppskattar mest. Att gå ut till fåren på morgonen och se så alla har det bra och kanske även gosa lite grann med lammen.

Efterhand lär sig wwoofarna att flytta elstängsel och vet vad de ska kolla efter för att se så djuren har det bra. Under tiden som Emma, Siri och Hanna varit på gården så har sju ällingar och 18 kycklingar kläckts. Då har de fått göra i ordning burar.

Här bär de kycklingarna från vårt hus ut till den nya buren.

De små dunbollarna blir väl omhändertagna.

Varje vardag fikar vi ihop på förmiddagen och sedan äter vi lunch tillsammans. Det är då vi hinner prata om hur saker och ting fungerar i deras länder och vi lär oss en hel del om andra kulturer, skolsystem och politik.

När wwoofarna är lediga på eftermiddagar, kvällar och helger gör de vad de vill. De har cyklar att använda och de kan också låna vår kanot. När det var trädgårdsdag i Sollebrunn så cyklade de dit och hamnade i tidningen.

Vi vet inte hur tiden på Östäng påverkar alla dessa wwoofare som kommer hit men tack vare vår gästbok och alla recensioner på wwoof.se så vet vi att de trivs.

Ikväll gjorde de i ordning middag och gick ut och satte sig i fårhagen och åt och så fick de en liten gos-stund med baggen.

Idag fick vi en film som Emma har gjort för att minnas Östäng och den bild som hennes film visar är i alla fall väldigt positiv.

1 kommentar

  1. Mílú

    Ett gott gäng, det var kul att träffa dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑