För tredje året i rad kör vi den pengafria puben Glada Grisen vid några tillfällen i sommar. Det är vår sommarpub som vi öppnar upp när vi känner för det. Förr om åren har det blivit tre till fyra gånger per år.

Vi fick börja ute i trädgården för det var alldeles för varmt för att sitta inne. Vi får nog ta upp fönster i puben på sikt så det går att vädra.

Glada Grisen har fått sina stammisar. En kärna av besökare som kommer nästan varje gång vi öppnar upp puben. De har efter hand lärt känna varandra och vi tycker det är roligt att se hur nätverk utvecklas och kontakter knyts.

Att bygga nätverk är en mycket stor del av att bygga resiliens. Att känna många människor gör att man genom dem lär känna ännu fler och när cirklarna vidgas hittar man också människor som kan saker som man kan komma att behöva.

Vi försöker att skapa en plats där människor kan mötas väldigt kravlöst och vi kan se på besökarnas beteende att de känner sig tryggare för varje gång de besöker Glada Grisen. Människor som första gången satt tillsammans med redan kända rör sig nu i lokalen och slår sig ner vid nya bekantskaper.

Ibland drar vi igång ett spel för att skapa kontakter och i lördags lärde sig våra wwoofare att spela Backgammon. Först med fel regler av mig men sen kom vår stammis Milû och styrde upp det hela och så hade wwoofarna direkt fått en ny kontakt.

En långgranne hade med sig två egenhändigt utsågade fötter och drog igång en dansövning som många deltog i men inte alla. Och det är helt ok. På Glada Grisen gör man som man vill och inget är obligatoriskt.

Samma besökare dekorerade alla borden med liljekonvaljer. Till Glada Grisen tar man med sig något man tycker ska finnas på en pub och vad det kan vara vet ingen förrän det händer.

I lördags blev det mer chips än vad som var nyttigt för någon men det må vara hänt någon gång ibland. Korv, oliver, paj, glass och nötter blev det också.

Vi blev extra glada över att vi fick tre helt nya besökare som vi aldrig hade träffat förut. Vi hoppas att de trivdes så de vill återkomma. Tack också till Sandra som sjöng och spelade gitarr.

Det blev en mycket trevlig kväll. Vill du vara med nästa gång så håll utkik på Facebook eller Instagram för där lägger vi ut när det är dags. Egentligen har glada grisen öppet mellan 17-23 men det var för trevligt för att avsluta då så klockan han bli 01 innan vi släkte ner alla ljusslingor.