P1100056Idag påbörjades sista raden av årets tre med bäddar. Började med att märka ut alla bäddar med hjälp av tramppinnar som vi använder när vi stängslar. Väldigt praktiska då de är lätta att trampa ner och dra upp. Fäste ett rep för att dra upp raka rader och mätte sedan ut bäddar 120 centimeter breda och mellan dem 60 centimeter gång. Åtta bäddar kvar att gräva i år. Det känns rätt ok.

P1100060Jonas har harvat ytterligare en bit av åkern till höger om de vita pinnarna vid flera tillfällen och där passade jag på att så luddvicker, solros, råg, honungsfacelia, ringblommor, gurkört, perserklöver och bovete i olika rutor. Stor yta som blev sådd på väldigt kort tid. Bökande av grisar och upprepade harvningar bör ha försvagat kvickroten så att fröerna har en chans men det återstår att se. Här kommer vi sedan att gräva nästa års bäddar förutom de första tre metrarna som ska bli transportyta. Den ytan kommer vi att så in gräs på så vi lätt kan klippa och använda som gödning i odlingarna. Väderprognosen lovade regn tidigare men nu när jag kollade så ser det inte ut att komma något. Bör man vattna dessa sådder då?
P1100057Täckte sedan första bädden i raden med kartong och det sista som var kvar av årets fårbädd. Fårstallet är därmed utgödslat och skall bara städas ordentligt för att vi ska kunna sätta check på det 😉 P1100062Grävde sedan upp gången mellan bädd ett och två i raden och rensade den på kvickrot samt öste jorden över fårbäddsmaterialet. Jag har inte någon aning om vad som ska planteras eller sås i detta men det är ett snabbt sätt att få gjort en bädd. Nu återstår bara sju att gräva! P1100063

 

Upptäckte sedan första blomman på en vintersquashplanta. Det kändes väldigt bra. Det har ibland känts som ett motigt första odlingsår på gården. Dels för att kvickroten visat sig vara så enormt mycket värre än vad vi kunde fantisera ihop men också för att det varit så kallt och blåsigt. Ibland har det känts som om det inte kommer att gå att odla något alls i den humusfattiga jorden men blomman väckte på något sätt ett nytt hopp om platsen. Det blir nog bra så småningom även om mycket arbete återstår.