Skaffa gris

 

För att klara av att bryta ny mark för grönsaksodling så har vi bestämt oss för att skaffa grisar. Vi har inte någon erfarenhet sedan tidigare men alla vi pratar med som har gris säger att det är trevliga djur. Den 27 november anländer våra två första gyltor som är 75% linderöd och 25% produktionsgris. Susanne som hade med sig grisarna har haft gris i många år och det kändes tryggt att hon var på plats och hjälpte oss att sätta upp eltråd och elnät som ska hålla grannarna i blivande grönsakslandet och utanför grannens trädgård.

P1070232

Grisarna anländer

På morgonen den 28 november fick de komma ut i sin första inhägnad på Östängs gård. Tanken är att de ska bo i ett hästsläp som inte längre får trafikera vägarna så att vi kan flytta runt dem för att de ska kunna böka upp ny mark efter hand. I hagen växer just nu mest kvickrot och skräppa men det verkar även finnas en del sork. Grisarna fick namnen Anni-Frid och Agneta. Agneta är den ljusa och Anni-Frid den mörka.

P1070238  P1070402

Grisarna började jobbet direkt och redan efter några timmar var det en hel del kvickrot som fått känna på deras fantastiska trynen. De jobbar oftast bredvid varandra och verkar trivas bra ihop. Det är bara när de får mat som det blir en del gruff. Anni-Frid är den som bestämmer.

P1070261

Efter 16 dagar är deras hage rätt uppbökad så vi bestämde oss för att utöka med dubbla nät. Varje nät är 50 meter långt. De är inte strömförande men det är tråden innanför. Grisarna har varit framme och känt på tråden ett par gånger men har ganska stor respekt för den.

P1070388

Det syns stor skillnad på gamla och nya ytan redan efter sexton dagar. Grisarna verkar trivas och vi blir mer och mer fästa vid dem. Fortsätter de i den här takten så kommer vi att ha rätt mycket yta att odla upp till våren. Jorden är en sandjord som kommer att passa bra till morötter och andra grönsaker.

P1070403P1070263

Eftersom vi inte är så vana grisägare så lockade vi in dem i hästsläpet när vi skulle utvidga hagen och stängde in dem där. Sen kunde vi i lugn och ro flytta nät och tråd tills det kändes tryggt att släppa ut grisarna igen. De blev väldigt glada och spralliga när de fick komma ut.

 

 

På nätterna håller de till inne i hästsläpet där de gräver ner sig i halmen.

P1070277

2 kommentarer

 1. Ulla-Carin.Söderlind

  Hej!
  Jag läser om ert arbete och era drömmar om er gård och blir så glad att se era fina bilder.
  Jag vill önska er ett stort lycka till i fortsättningen.
  Med så roliga och glada grisar kan väl ingenting bli bättre inför vårbruket.
  Jag bor nu i Göteborg, men är på väg upp till Jämtland inom kort.
  Jag vet inte var er gård ligger eller känner, men vill ändå sända dessa rader till er om min glädje att se detta.

  Med vänliga hälsningar

  Ulla-Carin Söderlind

 2. Ylva Lundin

  Hej Ulla-Carin!
  Du skrev första kommentaren på vår webbsida. Vi har funderat lite på om vi ska tillåta kommentarer eller ej – eftersom vi var lite oroliga för att det mest skulle bli trams. Men din fina kommentar avgjorde saken. Det är ju jättetrevligt att få kommentarer! Vår gård ligger två mil norr om Alingsås. Närmaste by är Loo. Hoppas att du får det bra i Jämtland.

  Lycka till
  /Ylva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑