Skördeförkläde

När man skördar bönor och ärtor så står backen alltid för långt bort. Då frestas man att kasta bönorna och de hamnar oftast utanför och så får man plocka dem en gång till. Att skörda ärtor och bönor är tidsödande och den här vintern koncentrerar jag mig på att hitta sätt att kapa tid i odlingen. I boken ”Odla till försäljning” så finns en bild där Jonas fru Sanna har på sig ett skördeförkläde och när jag såg den så började jag fundera över hur jag skulle kunna tillverka ett. Ofta när jag gör saker så vet jag inte riktigt hur det ska bli i slutändan utan jag prövar mig fram tills jag blir nöjd.

Idag kom jag på att jag kunde ge vårt sönderblåsta marknadstält ett nytt liv som skördeförkläde.

Takduken har fått flera stora revor i sig och går inte att rädda som tält men det är starkt tyg så det borde hålla som förkläde. Jag klippte lite på måfå ut en bit.

Biten är vikt dubbel och ganska stor. Det kan vara bra att börja stort så man kan klippa bort bitar. Det är lättare än att sätta i nya.

Jag letade upp ett gammalt bälte som är långt och har massor med hål så att det kan passa till vem som helst. Sedan vek jag tyget runt bältet och sydde en tunnel.

Jag klippte bort ytterligare tyg på sidorna och sydde ihop dem.

Sedan letade jag upp några halvmåneformade ringar och klippte sönder några nyckelband som jag vek dubbla runt ringarna och sydde fast en bit in från sidorna i den delen där bältet sitter.

I den främre biten sydde jag fast två nyckelband med kroken kvar längst ut på tyget. Jag lät nyckelbanden löpa på insidan av tyget ända ner till där jag sytt ihop sidorna för att få det extra starkt.

När man fäster krokarna i ringarna så står tyget ut. För att göra det lite stadigare sydde jag in ett band i det övre tyget.

Det hade varit snyggare med två likadana nyckelband men man får ta vad man har hemma. På det ena görs reklam för Trafikkontoret i Göteborgs satsning ”På egna ben” och på det andra görs det reklam för Alströmergymnasiet.

Krokarna är lätta att ta bort när man vill tömma ut sin skörd och lätta att sätta tillbaka.

Det går att stoppa ner skörden både på utsidan och insidan om fästena.

Jag har inte någon aning om detta kommer att fungera som det är tänkt eller ej. Får provskörda något och testa mig fram. Fungerar det så kommer fler delar av tälttaket att bli skördeförkläden eftersom vi ofta är fler än en som skördar.

Kanske kan man sy diskförkläde av en del av tältduken också? Vi har saknat något att sätta på oss när vi sköljer grönsaker. Det blir ofta skvätt och våta kläder när man sprutar vatten över grönsaker. Får fundera på det.

2 kommentarer

  1. Stina Nordlander

    Oj så fint! Och praktiskt givetvis, vilket var huvudsyftet! Hoppas att det blir så användbart som du önskade. Blir det eftertraktat får du väl sy till försäljning! 😊

    • Ylva Lundin

      Tack! Som om jag har tid till det Stina… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑