Skroten i Bäreberg

Igår kom några vänner och frågade om vi skulle med på utflykt. Det är inte alltid man är sugen på det när man har mycket att göra hemma. Utflyktsmålet var dock ett som vi länge tänkt besöka – nämligen skroten i Bäreberg. Vi känner en del människor med liknande intressen som vi och de har talat passionerat om detta utflyktsmål. Om någon talar passionerat om en skrot så är den förmodligen värd ett besök. Bäreberg är en by som ligger strax utanför Nossebro men det är inte byn i sig vi var intresserade av. När man närmar sig ser man en lång blå inhägnad av plåt och förstår att man har kommit rätt.

Utanför anläggningen står en massa saker som förmodligen inte fått plats innanför.

Bandvagnar, lastbilar, rullband, balkar och annan bråte. Mycket roligt att titta på och fundera över om man behöver. När man kommer in på själva anläggningen är det förvånansvärt väl sorterat. Inte allt men mycket står eller ligger i högar tillsammans med annat av samma sort. Här kan man fynda begagnade plåtar, gångjärn, bultsaxar, armeringsjärn och fälgar men man kan också hitta nya grejor som armeringsmattor, streckplåt, balkar och gångjärn.

Vi gick länge och tittade och hittade mycket som vi absolut inte ville ha. Vi hittade också en hel del saker som vi kände att vi ville ha men som vi  inte kunde räkna ut vad vi behövde till. Den här till exempel.

Eller en Saab-huv eller bladfjädrar.

Väldigt många ”bra att ha”-saker och vackra rostade plåtar, rör och stansade plåtar.

Skrotet som säljs vägs i kilo. De nyare sakerna säljs per styck, per meter eller kvadratmeter. Den som har tid kommer att hitta rätt form i rätt material. Men det kan ju ta en stund.

Vi köpte en mackapär som vi tänker göra om till vält. Den kostade 6 kronor kilot vilket blev 120 kilo. Vi köpte också en hel del stumpar av armeringsjärn. De kostade 4 kronor kilot och ska användas för att fästa vp-rör i marken för att göra bågar till odlingsbäddarna.

Takplåt i aluminium till vårt blivande väderskydd till fåren kostade 60 kronor metern. När vi vandrat runt utomhus en lång stund gick vi in för att betala. Där fanns en ganska välsorterad butik med diverse verktyg.

På ovanvåningen såldes gamla militärkläder, stövlar, kängor tillsammans med svetshandskar, krokar och fotogenkök. Ett par svetshandskar och några fodrade arbetshandskar samt några krokar följde med från den avdelningen.

Väl nere igen hittade vi ytterligare en avdelning bakom kassan. Där fanns verktyg, kedjor, vattenkannor, hundfoder, presenningar och trädgårdsredskap. Begagnat och nytt om vartannat. Vi plockade med oss vinkeljärn, 5m kedja och  gångjärn till ankhusdörren.

Vilka fynd döljer sig i den rostfria avdelningen?

Man kan nog säga att utflyktsmålet uppfyllde våra förväntningar med råge. Det var inte sista gången vi åkte till skroten i Bäreberg. Så många saker som man inte behöver köpa nya utan kan hitta begagnade och så många saker som kittlade vår fantasi.

Är det en brandspruta? Den får i alla fall poäng för vita däcksidor och trädetalj.

Vi har ju en svets och vi har även konstruerat en hemmagjord ässja av en dammsugare för att kunna smida. Om vi bara hade mer tid… Vad skulle inte kunna skapas med vackra järnhjul?

Eller en fälg eller två?

Saabar i givakt.

Gamla bilar åldras med värdighet.

En duett som inte blivit Epa-traktor!

Redan nu funderar vi på att köpa rostig stansplåt och ha som avgränsningar, växtstöd och vindskydd i trädgården. Det skulle bli grymt snyggt. Och om vi kan räkna ut vad vi ska ha de rostfria tvättrännorna till blir det definitivt ett besök igen.

Och framför allt, när gick någon genom de här facken senast? Det kan dölja sig vad som helst längst in!

2 kommentarer

  1. Henrik Larsson

    Mycket bra och roligt inlägg att läsa. Jag vill också åka till den skroten 🙂

    • Ylva Lundin

      Du får planera in det på nästa semester. Väl värt en omväg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑