Storm

Under gårdagskvällen blåste det allt mer och vid tiotiden gick strömmen. Inte mycket annat att göra än att hoppas att allt skulle gå bra så taken stannar på huset och djuren i hagen. Lite nervöst var det när vi vaknade i morse. Det är kallt i huset och vi inser att vi har två grisar i hagen som har vant sig vid eltråd men som nu med lätthet skulle kunna gå rätt igenom. Tur för oss så var de inte så pigga på det så de var snällt kvar i hagen. De är så nyfikna och vill hela tiden se vad vi håller på med. Vi tycker mer och mer om dem. Dörren som vi bundit fast hängde på tre kvart så det var bara att ta bort den helt. Stormen Egon var ”lagom” hård hos oss. Det är bra att man får en föraning om var man är sårbar och vad som behöver åtgärdas.

P1070527

Fåren stängde vi in i går kväll för att vara på den säkra sidan. Jag höll på att få en chock när jag kom in i ladan och fann den tom. Inga får i halmen. Portarna hade blåst upp under natten och fåren hade stuckit ut i hagen. Även den strömlös. Som tur var så fanns fåren kvar i hagen. Värre var det med våra stenmurar. Fåren kunde ju lika gärna ha hoppat över stenarna. På sidan in mot grannen har vi spänt en eltråd och ett elrep ovanför stenmuren. Men det hjälper ju inte speciellt mycket om stenmuren rasar.

P1070541

Grannens träd står för nära så när stormen blåst och träden vajat så har rötterna flyttat på sig och våra nyrestaurerade stenmurar gett sig. Tur att inte fåren tagit sig ur. Nerrasad stenmur och ingen strömförande tråd ovanför känns inte som en lyckad lösning. Vi vill inte att våra får ska upptäcka att det går att rymma. Tydligen är det svårare att få får som rymt att stanna i hagen efteråt .


P1070545

P1070522Ett gammalt päronträd hade gett sig och delar av det hade blåst ner. Tyvärr hade det tagit sig in genom en ruta i verktygsförrådet.

Strömmen kom tillbaka innan lunch och det känns väldigt bra att vi fått denna övning på vad som fungerar och inte på detta, för oss, nya ställe. Nu får vi trimma på beredskapen, göra bättre spärrar på dörrarna, be grannen fälla några träd och se till att få lagat våra kakelugnar så vi kan värma oss på ett smidigare sätt vid strömavbrott i framtiden. P1070530Vi har visserligen fotogenvärmare och fotogenkök så det skulle inte gått någon nöd på oss även om strömavbrottet varat längre men det skulle kännas bra att ha kakelugnarna i ordning. Enligt sotaren som var här och provtryckte behöver vi inte plocka ner kakelugnarna men det är ändå en del småfix som måste ordnas innan de är eldningsdugliga.

 

2 kommentarer

  1. Ylva Engström

    Vilken panik när man upptäcker att de nya fåren är borta! Tur att de inte var så långt borta 😉

    Rekommenderar varmt en vedspis om ni inte har det. Förutom när den verkligen behövs så är det så mysigt att steka pannkakor på en vedspis när det är riktigt ruskigt väder ute 🙂

  2. Ylva Lundin

    Vi har en vedspis, tre kakelugnar och en öppen spis. Men vi kan än så länge inte elda i någon av dem. En kakelugn är målet att få igång inom kort. Vedspisen i köket är använd hyfsat nyligen MEN bakom murstocken finns ett dolt, tomt utrymme som byggdes för när de gjorde om badrum. Innan vi undersökt det utrymmet så kan vi inte provtrycka. Det är mycket akut att ta tag i än så länge så vedspisen har vi som mål att få klart tills nästa jul. Men jag håller med dig Ylva – en vedspis borde alla ha 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑