Studiebesök hos Katarina

Idag var det dags för den årliga turen till Tranås för att lämna in våra insaltade skinn på Tranås skinnberedning. Det är en lång bilresa och även om man alltid blir trevligt bemött på skinnberedningen så blir det en ganska tråkig dag. Idag hade jag dock bestämt med Katarina Ferbeek som jag lärt känna på odlingskursen förra året att jag skulle stanna till hos henne i Hökerum på vägen hem. Det gjorde en annars ganska tråkig dag mycket intressantare.

Anledningen till besöket var att jag funderar på att bygga mig en caterpillartunnel till nästa säsong. Det finns färdiga att köpa men Katarina har byggt sina tre själv och det känns lockande.

Rören är bockade galvaniserade vattenledningsrör.

För att kunna bocka rören enkelt har hon köpt en rörbockningsmanick från biltema.

Rören träs på ett 120 cm långt armeringsjärn som är till hälften nedslaget i marken. Runt armeringsjärnet nedanför röret har hon fäst en slangklämma som håller en karbinhake i vilken en flagglina sätts fast som löper över nock till nästa stag på andra sidan för att hålla fast plasten.

Plasten var avtagen eftersom säsongen för tomater är slut. Fördelen med en caterpillartunnel jämfört med en växthustunnel är att den är lätt att flytta till nästa plats när säsongen är över. Det blir ett sätt att få in t.ex. tomaterna i växtföljden och inte behöva odla tomater på samma plats år från år. Det i sin tur kan hjälpa till att minska angreppen av t.ex. bladmögel. Plasten tas av över vintern vilket gör att den håller längre. Å andra sidan kan man tänka sig att linan som löper över plasten skaver en del. En stimulerande tanke är det dock att köpa rör och plast och helt enkelt bygga sitt eget. Den här idén får ligga till sig ett tag innan beslut fattas men nu har jag i alla fall bättre underlag för att fatta ett så småningom.

Det är alltid bra och roligt att besöka odlingskollegor. Man hittar alltid smarta lösningar och roliga prylar som man inte haft chans att titta på på nära håll. Ett sådant här planteringsrör t.ex. borde underlätta planteringen av t.ex. kålplantor betydligt. Får fundera på ett sådant också.

1 kommentar

  1. Kurt

    Sutip Austad gjorde också växthus genom att köpa galvaniserade vattenrör, som dei krökte runt ett äppelträd i trädgården, http://www.austadgaard.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑