I helgen har vi varit på studieresa med vår gårdssamverkansgrupp. Jonas fick stanna hemma och ta hand om gården men både Ina,Tilda och Ida följde med. Vi besökte Strömmaköp Gammelgård, Jeppa S Trädgård, Ecotopia, Lindbloms frö, Gyllenboverket, Lilla Skräddaröd, Holma skogsträdgård och Skogsträdgårdens växter. Det hela avslutades med en punktering på E4:an men annars var det en fantastisk helg.
Vi började fredag morgon då vi blev upphämtade av Solveig, Juz och Sara i en hyrd minibuss. Vi gjorde ett första stopp på Vänga kvarncafé där vi åt fantastiska bullar.
Tog en snabb sväng in på Potatisstärkelsemuséet också och fick lite lärdomar i hur man tillverkar potatismjöl.
Det ligger mycket jobb bakom de det vita mjölet i små paket som står i de flesta skafferi runt om i Sverige. Som så ofta slår det en hur mycket kunskap som håller på att gå förlorad.
Sen bar det av söderut. Resan bekostas till viss del av en check från Leader Götaälv och Säveån för att vi i vår grupp ska kunna bygga upp gemensam kunskap kring perenna odlingar. Solveig har skrivit ihop ansökan och planerat hela vår studieresa. Dessutom körde hon bussen stor del av vägen. Alla vi som var med på resan odlar perenna ätbara växter sedan tidigare men känner ett behov av att lära oss mer för att få våra odlingar att bli så bra som möjligt. Det finns så mycket att lära kring perenna system så vi såg alla fram mot resan.
Vårt första stopp blev hos Steffen och Christina Meyer på Strömmaköp Gammelgård. Vi har haft kontakt via sociala medier i många år och pratat om att besöka varandras ställen men först nu blev det av. De har gjort ett fantastiskt jobb med att omvandla sina 11 000 kvadratmeter mark.
1000 av de 11 000 kvadratmetrarna är en skogsträdgård med ätbara träd, buskar och ett väl utvecklat markskikt. De köpte sin gård 2015 och ser som sin mission att visa andra människor hur man kan göra om man inte bara vill ha gräsmattor att klippa. Det är faktiskt möjligt att producera stora mängder mat på en liten yta. En gång i månaden arrangerar de skogsträdgårdsfika då de visar sin skogsträdgård för besökare och sedan sitter ner och fikar och pratar tillsammans.
Gården ligger i zon fyra men genom att skapa lä och temperaturutjämnande dammar så kan de odla en hel del växter som är relativt känsliga. Busken på bilden är en japansk silverbuske som ger goda röda bär.
En sak som blev tydlig för mig vid besöket är tätheten. I vår skogsträdgård har vi inte börjat arbeta med markskikten än. Vi tyckte det var viktigast att etablera träd och buskar för att de tar lång tid på sig innan de ger frukt men sedan har vi inte haft tid att etablera något markskikt vilket vi inte ser som något större problem.
Steffen och Christina har täckt ut del för del i skogsträdgården med tidningspapper och sedan planterat in diverse olika marktäckare. Sedan har de lagt under sig nästa del och flyttat över växter från den förra delen. Det var ett befriande sätt att tänka. Vi har nog tänkt att vi behöver täcka ut och plantera in det som ska vara där från början men mycket går ju faktiskt att flytta på så idag har vi redan börjat plantera in örter i den enda del vi lyckats täcka ut hittills.
Funkior är växter som är väldigt bra att ha i skogsträdgården. Vi har några enstaka plantor men vill plantera många fler. Vi använder än så länge bara skotten på våren men Christina och Steffen berättade att de även använder de unga bladen och att de är goda. Alla funkior är ätbara men de är olika goda så man får prova sig fram.
En växt som jag blev sugen på är deras perenna kål. Vi har två plantor perenn strandkål hemma men det här var en annan. Perenn kål ska vi definitivt hålla utkik efter.
Sibirisk vinterportlak var en annan växt som vi blev intresserade av.
De har även en annuell odling för husbehov. En fördel som de ser är att skogsträdgården ger mest på våren då spenatskräppan går att skörda redan i april och Lungroten börjar leverera i maj. Sedan när många av skogsträdgårdsväxterna blir tråkiga är annuellerna som bäst.
Vi frågade vilken som var den skogsträdgårdsväxt som de tyckte var viktigast och de svarade Lungrot eller Gode Kung Henriks målla som den också heter. Det var lite av en besvikelse då jag inte tycker att den är speciellt god men de berättade att de skördar när bladen är unga och sköljer bladen innan de förväller dem och sedan sköljer de dem igen innan de kramar ur vattnet och formar små ”spenatbollar” som de sedan antingen använder direkt eller lägger i frysen.
I en liten undantagsstuga på gårdsplanen har de gjort i ordning en liten gårdsbutik. Där säljer de böcker och en del växter. Själva köper de en hel del växter från Räveboda plantskola.
När vi gått runt i skogsträdgården och i köksträdgården så besökte vi naturligtvis även butiken och köpte på oss en hel del plantor till vårt kommande örtskikt. Det känns väldigt roligt att vara igång åtminstone i tanken.
Tack Christina och Steffen för ett mycket givande och lärorikt besök. Lycka till med ert arbete på Strömmaköp Gammelgård! Sedan gav vi oss av mot Jeppa S men det får bli ett eget inlägg när vi hinner.
Alla inläggen hittar du här:
Del 2: Jeppa S Trädgård
Del 3: Lindbloms frö
Del 4: Lilla Skräddarröd
Del 5: Skogsträdgårdens växter
Lämna ett svar