Det har gått många dagar sedan första lamningen och vi har väntat både dag och natt. Ingenting har gått fel hittills men vi vill gärna vara i närheten när de lammar så att man kan hjälpa till ifall ett lamm inte får luft eller om något lamm av någon anledning inte kommer ut. Våra två största tackor har väntat till sist. Men i går var det dags för vår fjärde lamning. Tilda var ute i hagen för att titta till fåren och fick se att en tacka gått undan och höll på och föda.P1080793När Jonas kom ut så hade redan lamm nummer två kommit ut men medan tackan fött fram tvåan så hade ettan virrat iväg bort i ett enbuskssnår. Tackan var ganska fokuserad på tvåan så Jonas fick bära bort den till enbuskarna för att tackan skulle få kontakt med båda sina lamm. P1080795

När de väl var på samma ställe så började tackan föda fram lamm nummer tre. Vid det laget var hon rätt medtagen och orkade inte krysta ordentligt. Det drog ut på tiden så Jonas fick hjälpa det sista lammet ut genom att försiktigt dra i frambenen. Huvudet och benen var redan ute så det var lätt att hjälpa till den sista lilla biten.

P1080809Olika fårraser får olika många lamm. Finullsfår är kända för att få många lamm och är också mycket duktiga på att ta hand om dem. När det gäller gotlandsfår så är det inte lika självklart så en trillingfödsel var verkligen inte något vi önskade oss. Fåren har ju bara två spenar och det kan lätt bli så att något lamm inte får tillräckligt att äta. Men när det visade sig att alla tre lammen var tacklamm så blev vi trots allt väldigt glada. Nu har vi fått fyra tacklamm och fyra bagglamm och det känns klart bättre än innan. Vi vill ju bygga upp en lite större besättning och då är tacklammen värdefulla för oss. Bagglammen kommer att få en fantastiskt sommar på gården men sedan kommer de flesta av dem att gå till slakt.

P1080821Lamm nummer tre behövde hjälp av Jonas för att få i sig den första mjölken. Råmjölken som kommer i början är mycket viktig för lammens immunförsvar så det har vi fått höra många gånger av vana fårägare att får man bara i dem råmjölken så brukar det gå bra. Det blev dock frågan om lite tvångsmatning. 
P1080819
Sedan fick tackan var ifred med sina lamm en liten stund innan vi tog alla tre och gick baklänges ner mot fårstallet och en iordningställd lamningsbox. Övriga tackor som lammat är  nu utsläppta i en större fålla där lammen kan busa runt – och det gör de verkligen. Lägger man sig ner i halmen så blir man genast en klätterställning. I början försökte tackorna hålla reda på sina lamm och hålla dem tätt intill sig men nu liknar det mer en öppen förskola där barnen härjar runt och föräldrarna tittar på. Det ser ut som om teckorna helt enkelt har gett upp. Tackor med två lamm behöver inte vara i lamningsbox så länge men tackan med tre lamm kommer att få stanna i sin box i minst tre dygn tills vi ser att alla lammen får dia ordentligt och ingen blir undanskuffad.

P1080850

När vi var ute och tittade till trillingarna idag på morgonen så stod alla upp och verkade pigga. Vi får ta och hålla extra koll på dem ett tag framöver och se ifall vi behöver gå in och stödfodra men än så länge verkar allt ok. Nu är det bara en tacka kvar. Hon tittar längtansfullt på de andra lammen och tackorna. Hoppas att hon lammar idag så vi kan börja sova hela nätter igen. Hon ser rätt så stor ut. Man undrar hur många och av vilken sort som finns där inne. 
P1080855