Så var det äntligen dags att lägga tak!

Skivorna är 470 centimeter långa och 210 centimeter breda. Det gör att de är rätt så otympliga att hantera. Jag och Jonas fick hjälpas åt för detta är inte ett jobb man klarar själv. Första skivan på plats med skyddsfilmen kvar.

Den undre skyddsfilmen tar vi bort inne i ladan där vi också passar på att tejpa gavlarna. Skivan består av två skikt med ca 8 mm luft mellan. De två skikten hålls ihop och isär av längsgående tunna väggar. Utrymmet mellan väggarna har gett namn åt skivan, kanalplast. Hur som helst så måste kanalernas öppningar stängas för så att inte insekter bygger bon och damm och bös blåser in. Det sker med en tejp utan hål i överkant och en tejp med små ventilationshål på i underkant. Anledningen till hålen är att eventuellt kondensvatten ska kunna ta sig ut. Skyddsplasten veks upp så vi direkt kunde säkra skivan med skruv. Det blåser mycket hos oss och eftersom skivorna är så stora så är det lätt att vinden tar tag.

Vi hade vädertur för solen sken och vinden var måttlig.

Mellan skivorna ska en plastlist fästas. Den är formad som ett liggande H där den övre delen är lite bredare än den undre. Det var relativt lätt att sätta på den på skiva nummer ett. Det var desto värre när vi skulle skjuta in skiva nummer två i H-listen. Jonas stod 210 centimeter bort och knödde medan jag försökte få skiva nummer två att gå i spår. Vi fick klippa sönder ett plastlock som vi använde för att lirka skivan på plats.

Under varje skruv sitter en metallbricka med en neopremgummipackning. Vi ska skruva i 25 skruvar i varje skiva men det går inte att nå till mitten av skivorna utan att kliva på dem. Därför skruvade vi än så länge där vi kom åt.

Det är ett stort bygge. Där tältduken sitter ska det bli öppningsbara fönster men de är inte klara än så tältduken får skydda mot vind och frost så länge.

Efter fem hela skivor blev det 70 centimeter som vi fick längdsåga ur skiva nummer sex. Den var sedan svårast av alla att få till eftersom vi inte hade någon hel H-list utan fick ta tre bitar. Vi fick klippa sönder fler plastlock och till slut kom den på plats. Nu återstår att krypa fram ovanpå kanalplasten och dra i ungefär 50 skruvar ytterligare. Vi får lägga på en byggskiva för att fördela trycket och hoppas på att inte kanalplasten tar skada.