Huvudorsaken till växthusbygget är att jag behöver mer plats för att dra upp plantor. Därför har jag i växthuset, innan det ens blev riktigt klart, byggt en kuvös med värmebord där jag ska ställa kålplantor och annat som mår bra av mycket sol men ändå kan stå lite kallare.

Bordet består av en marinplywood där jag byggt en sarg som är fem centimeter hög. Under skivan finns en regelkonstruktion som gör skivan stabil. Skivan ligger på två reglar som i sin tur ligger på fyra lecablock som jag har lagt i våg.

I taket har jag hängt upp en ställning i fyra kedjor. På ställningen har jag byggt ett tak av bubbelplast inköpt på Olssons frö.

Sedan har jag satt fast bubbelplast i ”taket” så det hänger ner en bit på golvet där jag säkrat med sandsäckar. Hörnen har jag satt ihop med klämmor men det behöver jag köpa nya för de är för klena.

Värmen i värmebordet styrs av en elektronisk termostat. Vi spar på mycket saker här på gården och denna hade vi redan hemma tillsammans med ytterligare två.

Jag var tvungen att vänta med sista bubbelplastväggen tills Jonas kunde hjälpa mig att sänka plåtarna på väggen bakom. Så då passade jag på att lägga ut värmekabeln.

Den gula värmekabeln fick vi med när vi hämtade frysrummet som blivit vårt slungrum. Den är inte helt enkel att jobba med eftersom den är rätt styv och inte vill ligga still. Till slut kom jag på att jag kunde klippa av bitar av murarnät och fästa från kant till kant. Sedan la jag kabeln mellan de avklippta bitarna som stack upp ur murarnätet.

Den vita kabeln är temperaturgivare som styr termostaten. Båda kablarna går ut genom sargen i ett borrat hål.

När allt var på plats och inkopplat så fick kabeln eget liv och reste sig och böjde sig så jag fick justera om alltihop innan det var dags att fylla på sand.

Sanden fanns redan på växthusets ”golv” då vi grävde upp den när vi grävde för grundmuren.

Jag jämnade av sanden med en bräda.

Sanden i växthuset var rätt grov så jag jämnade av ytterligare med hjälp av finare sand. Plåtskivan som står lutad mot väggen har uppvikta kanter och den har jag låtit göra på Lorentzons plåtslageri i Alingsås.

På plåtskivan la jag en underbevattningsmatta som jag klippte till.

Jonas kom och hjälpte mig att sänka plåtarna så jag kunde bygga sista bubbelplastväggen och vattna på bordet.

Det blir rörigt när man håller på med många projekt.

När jag gjorde i ordning min förodlingskammare nere i källaren tyckte jag att jag hade enormt mycket plats och trodde inte att jag någonsin skulle behöva mer. Nu var läget akut och jag var tvungen att få ut en del plantor för att få plats att skola om tomater. Jag har skruvat fast elfästen på sidorna där jag har trätt in VP-rör. Tanken med det är att jag nattetid när det blir frost ska kunna dra över dubbel fiberduk.

Framför kuvösen ska jag sätta upp ytterligare ett bord men lite mindre ambitiöst. Det kommer bara bli en reglad skiva med en likadan plåt och underbevattningsmatta men utan bubbelplasttält och värmeslingor. Jag tänker sätta bågar precis som dem i bubbeltältet där jag kan lägga över dubbel fiberduk. När jag flyttat ut plantorna gick jag ner och sådde veckans sorter och skolade om tomater så nu är alla hyllor och även golvet fulla igen. Om mina plantor i kuvösen lever i morgon och allt har fungerat som det är tänkt kommer fler plantor att få flytta ut.