Vitlök bör sättas på hösten. Helst så sent som möjligt. Många sätter dem nog i oktober men här var det frost och tjäle då så vi har väntat på tögrader. Idag kom så dagen då tiden fanns och tjälen var ur jorden. Förhoppningsvis kommer tjälen tillbaka och ger vitlökarna en köldknäpp så att de förstår att vintern har passerat och att de ska komma igång. Helst ska de hinna rota sig innan så om frosten ville komma om så där tre veckor vore perfekt. Lagom till en vit jul, tack.

Förra året odlade vi bara vitlök till oss själva och för att spara utsäde till i år. VI beställde dyrt utsäde och sådde för att uppförstora utsädet och för att ha något för eget bruk. Sorterna vi fick tag på hette Thermidrom, Messidrome, Germidour och Vigor. p1180298Senare har vi via en kontakt på Facebook även fått tag på sorten Aleksandra. Aleksandra har väldigt stora klyftor. Hoppas att vi lyckas bra så det blir lika stora klyftor hos oss till sommaren.

p1180288Först gick vi igenom alla klyftor och kontrollerade så vi inte hade fått med några mögliga eller angripna klyftor. De flesta såg väldigt bra ut men det fanns ett par som inte dög till utsäde. p1180294

Det egna utsädet består dels av stora fina klyftor men också av halslökar och bulbiller som är mycket mindre. De tänker vi sätta i krukor för att ha och ta bladgrönt ifrån. De kommer inte att utveckla tillräckligt stora lökar för att det ska vara någon idé att sätta dem bland de andra. p1180291Två vitlöksklyftor av samma sort kan vara väldigt olika i storlek.

p1180293Av de sorter vi odlade förra året blev resultatet väldigt olika. Vi satte ungefär lika mycket av varje sort men medan Messidrome gav många klyftor så blev det färre av Germidour.

p1180295Bäddarna har vi gjort i ordning med hönsgödsel, hästgödsel och vedaska. Vi odlar i upphöjda bäddar vilket borde innebära att risken att klyftorna ruttnar är mindre. Lökarna har satts ner på 8-10 cm djup, 10 cm mellan klyftorna och 20 cm mellan raderna. Raderna märktes mycket noga ut med lappar. Märks att det inte är i slutet på säsongen. När frosten har kommit (om den kommer) och tjälen gått ner i marken ska vi täcka bäddarna med halm för att hålla den kvar i jorden. Det hjälper till att hålla fukten i jorden och förhindrar även ogräset.

Vitlöken skördas i juli – augusti när den börjat vissna och bara har 3-4 gröna blad kvar. så först då vet vi om det blir lyckat.