Idag var det dags för arbetsdag inom projektet ”Gårdssamverkan och mobilt musteri”. Idag stod Magnus och Marta för värdskapet och uppgiften var att byta dåliga klädselbrädor och lock på baksidan av ett magasin samt måla med Falu rödfärg. Två hål för nya dörrar skulle också tas upp på baksidan. Tidigare har det bara gått att gå ut ur byggnaden på framsidan eller på sidan. Ett lätt duggregn slutade samtidigt som arbetsdagen startade. Vi fick perfekt arbetsväder. Klar, sval luft och lagom med sol. Som vanligt är det trevligt att träffas och arbetet organiserar snart sig självt. Alla griper tag i någon uppgift och hjälps åt för att få så mycket som möjligt gjort under en dag. En del av väggen var klädd med okantade brädor. Magnus hade skaffat nya okantade som behövde barkas av innan de kunde sättas upp som ersättare för de dåliga. Magasinet är elfritt och rymmer en träverkstad med äldre maskiner som drivs med trampor. Det finns också en mängd handverktyg av äldre modell såsom hyvlar, navare, täljhäst m.m. Magnus renoverar fönster, tillverkar lieorv, kärror, räfsor, tälghästar och annat med hjälp av gammal teknik. Bottenvåningen av magasinet kommer att rymma en liten gårdsbutik så småningom. Ibland har de även loppisförsäljning.

Idag hade de fixat el från en hjälpsam granne så vi kunde använda elsågar och skyliften som behövdes för att nå upp i nock på gaveln. Gavelmålningen skedde bekvämt stående i skyliftens korg men blev mindre bekväm av att det fanns ett getingbo innanför panelen. Det gick dock bra utan att någon fick något stick. Övrig målning skedde från stegar i olika höjder så målningsarbetet påbörjades på många olika ställen samtidigt.Gemensam lunch fixad av vår projektledare Karin. Gott som vanligt och lyxigt med någon som fixar käk så alla från alla gårdar kan delta utan att någon behöver stå i köket. Det går åt en del både kaffe och mat när man jobbar. Målningen tog mycket tid. Väggens brädor sög mycket färg. När färgen tog slut såg det därför lite ofärdigt ut men det får Magnus och Marta ta hand om en annan dag.

Den som bjuder in till arbetsdagen hinner sällan själv jobba utan blir mer som en arbetsledare som får hämta det folk behöver, avgöra vilka brädor som är för dåliga för att behållas, fixa el och se till att alla vet vad de ska göra. Det kan ibland kännas frustrerande när man känner att man inte själv deltar när alla andra jobbar men det är nästan nödvändigt att det blir så för att alla ska hållas igång. Som alltid blir man fascinerad över hur mycket man hinner på en dag när man är många som jobbar. 

Projektet Gårdssamverkan och mobilt musteri har fått stöd ur EU:s jordbruksfond via Leader Göteborgs insjörike. Projektet drivs av Studiefrämjandet i Alingsås.