Allt fler får upp ögonen för Nolbygård. Det är ett bra fik som fått White guides plakett flera år i rad. Många uppskattar att Lasse i princip bara använder ekologiska råvaror och bakar med äkta smör. Så här i coronatider är det också många som uppskattar den stora trädgården där man kan välja sol eller skugga under träden och där ingen trängsel uppstår. Idag var det till och med ett inslag på TV4 där Lottie Knutsson rekommenderade ett besök i caféstaden Alingsås och visade en kort filmsnutt från Nolbygårds ekobageri och café.

Den här sommaren är det många som semestrar hemma i Sverige och det innebär ett uppsving för många verksamheter. Många lokala livsmedelsproducenter säljer mer än någonsin och på Nolbygårds matmarknad märker vi av en ökad kundtillströmning och många helt nya kunder. Kanske har människor blivit mer medvetna om hur sårbara vi är och också fått upp ögonen för att vi har en mycket låg självförsörjningsgrad. Samtidigt pratade jag med en restaurangägare idag som rapporterade ett försäljningsbortfall på 80 %. De serverar mest luncher och nu när så många jobbar hemifrån så blir det mindre luncher som äts utomhus. Det innebär ju också att det blir mer råvaror som ska inhandlas och tillagas så det hela kanske hänger ihop.

Det är i alla fall väldigt roligt att så många fler människor har hittat till Nolbygård som sedan länge är en av våra favoritplatser i världen.

Nytt för i år är att säljarna på Nolbygårds matmarknad får låna bodarna från Nolbygårds intresseförening. Det innebär att vi inte behöver ockupera den öppna grusplanen vilket i sin tur innebär att det finns fler parkeringsplatser att tillgå.

Nolbygård är en gammal bondgård som förr var omgiven av odlingsmark. Idag har där tyvärr getts bygglov till den ena plåtladan efter den andra så den intilliggande jordbruksmarken har blivit asfaltsöken med butiker, lager och bilbesiktning.

Men när man är inne på Nolbygård så ser man tack vare bodarna inte så mycket av detta. Bodarna bidrar tillsammans med rälsbussen till att rama in trädgården och blir en barriär mot vägen som är ganska trafikerad. Det gör att trädgården upplevs ännu mer positivt.

Det är Lasse bagare som är rälsbussnörd och rälsbussdetaljer finns att upptäcka på flera ställen på caféet.

Nytt för i år är ett litet stationshus som målats i samma färg som alla uthus på gården. Jag vet faktiskt inte vad huset kommer att innehålla när det blir klart men arbete pågår.

Här står jag nu varje lördag till och med september månad. För varje vecka som går så blir utbudet av grönsaker större och större.

De första lökarna är skördeklara, några små morotsknippen, vitkål, spetskål, zucchini, gurka, sockerärt, grönkål, sallat, broccoli, mangold, kryddgrönt, spenat, chilli och vitlök fanns när jag öppnade i morse.

När jag stängde hade jag bara lite lök, sallat, grönkål och persilja kvar. Vill man ha fullt utbud så får man komma tidigt eftersom vissa saker bara finns i begränsad mängd. Snart kommer vi även att kunna erbjuda tomater, potatis och bönor och senare i höst även rödkål, pumpa och vintersquash.

Det roligaste med att sälja på samma marknad varje vecka är att man skapar en relation till sina stamkunder. Man lär sig vad de vill ha och det känns nästan som om man känner dem även om vi mest pratar om vad de ska handla. Många tar till sig tips kring tillagning, förvaring och recept och jag har fått många tips tillbaka. En dam kommer varje lördag morgon och vill ha potatis. Våra potatisar är alldeles för små för att skörda än på grund av den kalla våren men till henne skördar jag ändå ett kilo varje lördag eftersom hon har berättat att hon älskar potatis men inte längre kan äta den hon köper i affären. Hennes mage protesterar direkt men våra potatisar klarar hon. Hon har varit stamkund hos mig varje lördag i flera år så hon får köpa sina potatisar även om det egentligen är en dålig affär att skörda dem så här tidigt.