Så är odlardagarna slut för det här året. Lördag och söndag har varit heldagar med föreläsningar, paneldiskussioner och gruppdiskussioner. Det hela har letts från Holma Folkhögskola i Skåne och de har gjort det fantastiskt bra.

Först ut på lördagen var Emil Hillve som jag och Jonas gick vår permakulturkurs ihop med 2012. Det var väldigt roligt att få höra om Dröblahus trädgård som företaget heter. Mycket av tankarna som Emil delade kommer ur permakulturtänkande och det var inte svårt att känna igen mycket av det i våra egna funderingar.

Sedan tog jag ledigt fram till och med lunch eftersom jag missat att anmäla mig till en workshop och inte var så intresserad av programpunkterna på utställartorget. Istället gick vi en promenad i solskenet. Efter lunch var det två omgångar utställartorg där jag först lyssnade på Lindbloms frö och sedan på Waterboys.

Efter lunch föreläste Göran Claesson från Vegostan i Malmö om sitt företag som till stor del går ut på att odla mikrogrönt och bladgrönt för försäljning till restauranger och via REKO. Göran är ingenjör i botten och gav massor av exempel på fiffiga tekniska lösningar och systematiseringar som underlättar hans typ av odling. De odlar i uppvärmda växthus på vintern och levererar ut många kilo mikrogrönt i veckan. Elräkningen är dock rätt hög men planer finns på solceller.

Hanna Jönsson tog vid och pratade om att odla perenna grönsaker. Om Görans företagande går ut på att satsa stort på tekniska lösningar och göra ganska mycket investeringar i början för att få upp lönsamheten så handlade Hannas verksamhet snarare om motsatsen med stort fokus på näringscirkulation och den lokala platsen. Deras produkter i form av perenna grönsaker och skogsträdgårdsväxter säljs bara direkt från odlingsplatsen. Blev sugen på att köpa en planta av en av hennes favoritsorter – Löparfetblad.

Spännande att människor ser så olika på sitt företagande och hittar så olika vägar inom samma yrke.

Söndagen inleddes med Kirsten Jensen igen som denna gången pratade om livet i jorden. Kirsten är så oerhört kunnig så man blir lika imponerad varje gång.

Hon gick igenom beståndsdelar i jord, vikten av porer och aggregat, ph-värdets betydelse för hur lösliga näringsämnen är, kol/kvävekvotens betydelse för nedbrytning av organiskt material, rotexudat, hur vi kan gynna och missgynna daggmaskar och mykorhiza och mycket mycket mer.

En sak som jag tar med mig från de här dagarna är en ännu större övertygelse om att jag vill lära mig mer om jord och jordhälsa och göra ännu större ansträngningar för att det ska bli så bra som möjligt för allt osynligt liv som vi har i vår jord på gården.

Efter Kirsten var det dags för en annan imponerande människa – Per Nilsson som ägnar mycket av sitt liv åt att hjälpa småskaliga producenter att förstå lagstiftning och hitta lösningar som underlättar för småskaliga livsmedelsproducenter. Han hittar sätt att förenkla, han förklarar vad som verkligen står i lagtexten och han står upp för de småskaliga gentemot vissa kommuner som försöker lägga in restriktioner och kräva åtgärder som inte har stöd i lagen. Fantastiskt att sådana människor finns.

Söndagen och odlardagarna slutade med en panel som Karin Jansson ledde där jag, Jonas Ringqvist och Andreas Jonsson pratade om hållbarhet, regenerativ odling, resiliens, matsystem och en del annat. Diskussioner i grupprum och frågor i storgrupp avslutade.

Jag blir så glad och tacksam över alla fina kollegor ute i landet som stöttar, delar med sig och finns till hands för att hjälpa varandra och svara på frågor. Ett väldigt fint sammanhang att befinna sig i. Vi kommer nog att köra nästa år igen. Förhoppningsvis norr ut i Sverige och förhoppningsvis även med möjlighet att hänga på digitalt.

Om du odlar till försäljning och inte var med under dagarna så håll utkik så du inte missar nästa år.